Site coolinaria.ro

Ce tip de ustensile sunt mai potrivite pentru gatitul zilnic?


Ce tip de ustensile sunt mai potrivite pentru gatitul zilnic? Materialele din care sunt contruite ustensilele si recipientele de gatit pot face diferenta intre un gatit de calitate si un dezastru culinar, uneori bucatarii fara experienta preferand ustensile dintr-un material nepotrivit doar pentru ca li se par mai confortabile pentru operatiunile pe care le au de desfasurat.

Plasticul si lemnul sunt astfel de materiale pe care le utilizam frecvent in bucatarie, dar care nu se impaca totusi deloc bine cu temperaturile ridicate. Sunt piese excelente pentru desprinderea, aranjarea si servirea mancarii, nu distrug patul recipientelor de gatit, dar trebuie utilizate pe durate scurte si ferite atat de caldura cat si de umiditate.

Ustensilele de metal sunt mai rezistente, permit utilizarea lor la temperaturi inalte daca sunt prevazute si cu manere de protectie si se completeaza de minune cu recipientele construite de asemenea din metal. Daca nu le utilizam cu grija insa putem zgaria patul recipientelor. Suplimentar, ustensilele si recipientele din metal nu se impaca bine cu ingredientele acide si nici cu umiditatea.

In bucatarie mai toata lumea are recipiente si ustensile construite din cele mai variate materiale si e bine sa deprindem obiceiul de a le utiliza in acord cu instructiunile producatorilor si niciodata altfel. Romanii sunt inventivi din acest punct de vedere, dar la gatit aceasta inventivitate va face mai mult rau decat bine.

Metalul este durabil si nu retine mirosurile grele ale unor preparate. Este usor de curatat si poate fi manuit la fel de usor. Din pacate, metalul se si zgarie usor daca nu respectam indicatiile manufacturierului si de asemenea poate distruge alte ustensile mai ales in conditii de temperatura ridicata.

Lemnul nu zgarie, permite manipularea rapida si eficienta a ingredientelor si nici nu distruge preparatul la gatit. Are insa dezavantajul de a retine mirosurile preparatelor succesive care s-au gatit si se uzeaza destul de repede mai ales in conditii de umiditate crescuta.

Plasticul este la fel de usor ca si lemnul si nu zgarie recipientele, dar nu trebuie folosit decat la servirea preparatelor reci si niciodata la alte operatiuni deoarece isi schimba repede structura chimica in conditii de temperatura ridicata si poate deveni nociv pentru sanatate.

Siliconul este un substitut de succes al plasticului, arata ca acesta, dar poate fi utilizat uneori si la preparatele calde deoarece prezinta o rezistenta mai mare la temperatura. Siliconul este de fapt un material interesant si atragator insa e nevoie de timp ca sa descoperim si cat de sigur poate fi pentru un gatit sanatos si de calitate.

Ceramica este un alt material care revine in bucataria noastra, in ultimii ani aparand pe piata tot mai multe ustensile si recipiente din ceramica. Are marele avantaj de a retine caldura si a asigura astfel un gust delicios preparatelor, dar trebuie utilizata cu maxima atentie deoarece se poate distruge atat pe durata gatitului cat si la curatat.

Autor:  Lucia Mihailescu