Site coolinaria.ro

Cum sa limpezim untul pentru sosuri si alte preparate?


Cum sa limpezim untul pentru sosuri si alte preparate? Maestrii bucatari folosesc foarte rar untul ca atare in sosuri si alte preparate care cer untul ca ingredient, ei avand la dispozitie metode ingenioase de limpezire a untului, anterior introducerii sale la gatit ca ingredient culinar.

Una dintre aceste metode presupune filtrarea apei si a concentratului de lapte din unt, ramanand la final un lichid galben si usor transparent, foarte potrivit nu doar pentru sosuri, dar si pentru toate operatiunile de prajire care necesita unt.

In prima faza, se alege un pachet de unt fara sare si se pune toata cantitatea intr-o tigaie de fonta la foc mic. Atunci cand untul se topeste si incepe sa bulbuceasca usor, la suprafata se formeaza o panza care include atat apa cat si un precipitat din lapte.

Se indeparteaza delicat toate reziduurile de la suprafata untului topit intr-o maniera similara cu spumuirea oalei de supa. La alegere, putem plasa separat intr-un bol spuma rezultata pentru uz ulterior sau putem arunca definitiv aceasta spuma daca vom considera ca nu ne mai trebuie.

Intr-un interval de pana la 5 minute, ar trebui sa puteti indeparta toata spuma si reziduurile de lapte din unt, ramanand la final un lichid galben, transparent si placut ca aspect, care se va pastra la rece pentru vreme indelungata si care poate fi folosit la multe operatiuni care cer untul topit la gatit.

Untul limpezit prin aceasta metoda este mai sanatos decat untul clasic deoarece contine mai putine grasimi si de aceea merita introdus astfel ca ingredient la gatit si nu ca atare, adica doar topit si nespumuit. Bucatarii care nu fac rabat de la calitate, vor gasi aceasta metoda drept utila si o vor folosi pe viitor cu incredere deoarece da rezultate superioare celor obtinute prin utilizarea untului obisnuit.

Autor:  Lucia Mihailescu