Site coolinaria.ro

Alimentele servite la cina ne pot ajuta sa avem un somn mai linistit


Alimentele servite la cina ne pot ajuta sa avem un somn mai linistit Ceea ce mancam la masa de seara poate face diferenta intre un somn linistit si o noapte agitata, plina de vise urate. Somniferele, desi eficace, nu reprezinta o solutie pe termen lung pentru programul nostru de odihna, singura alternativa viabila ramanand tot cea naturala, adica alimentatia corecta.

Exista pe piata, la momentul actual, si unele remedii naturiste pentru un somn linistit, care isi fac treaba relativ bine, dar mai potrivite pentru a ne pregati organismul in vederea repausului de noapte sunt alimentele bogate in magneziu si calciu, cu efecte dintre cele mai pozitive asupra programului normal de somn.

Servind la cina lapte simplu sau in combinatii diverse, cartofi piure sau cartofi dulci, migdale, carne de curcan sau mese de legume bogate in calciu si magneziu ne putem pregati adecvat organismul pentru somn, efectele aparand de obicei la cateva ore de la consumarea ultimei mese a zilei.

Melatonina si serotonina sunt alte substante cu rol pozitiv in relaxarea organismului si inducerea somnului, iar cerealele integrale, secara, ovazul, rosiile, ardeii grasi, ciresele, bananele, semintele de in si de floarea-soarelui si o serie de condimente precum mustarul, coriandrul, schinduful etc. contin aceste substante si sunt potrivite pentru crearea de meniuri variate la cina.

Lista alimentelor complet naturale care favorizeaza somnul mai ales atunci cand se consuma la o dieta regulata este mult mai cuprinzatoare, existand deci posibilitatea de a regla programul de odihna exclusiv pe cale alimentara, fara a mai fi deloc nevoie de somnifere sau alte remedii de tip naturist. Chiar daca efectele nu se vor resimti din primele seri, trebuie perseverat deoarece in timp se va regla eficient programul de odihna astfel incat totul sa intre intr-un firesc al vietii.

Desigur ca alte alimente si bauturi care au rol in stimularea organismului pentru efort nu trebuie incluse la masa de seara, iar aici amintim cafeaua, grasimile, carnea, branzeturile, dulciurile, produsele cu ingrediente rafinate si altele, care induc in organism o stare de alerta, specifica programului diurn, cand este nevoie de energie suplimentara pentru a se desfasura cu brio toate activitatile necesare. Asemenea alimente nu au ce cauta la masa de seara sau in cadrul unor gustari tarzii deoarece vor impieta serios asupra programului de odihna, producand multa confuzie in organism.

Un somn linistit se obtine in principal prin respectarea unui program mai strict de viata, aici amintind nu doar alimentatia corecta, dar si evitarea stresului, exercitiile fizice, evitarea exceselor de orice natura si dozarea corecta a efortului depus peste zi. Toate aceste masuri utile vor ajuta mult la stabilirea unui stil de viata normal, iar noi vom putea adormi in liniste, trezindu-ne complet refacuti si gata de a face fata provocarilor noi pe care ni le va rezerva destinul.

Autor:  Lucia Mihailescu