Site coolinaria.ro

Atentie la etichetele produselor de pe rafturi


Atentie la etichetele produselor de pe rafturi Etichetarea produselor alimentare este un proces reglementat prin lege si nu poate fi facuta la intamplare doar pentru ca un producator doreste sa isi creasca vanzarile prin inselarea consumatorilor in ce priveste ingredientele folosite la prepararea produsului respectiv. Totusi nu intodeauna aceste reguli sunt respectate intocmai, unii producatori putand profita de slabiciunile de natura legala sau chiar riscand sa ajunga dupa gratii in goana lor dupa profitul imediat.

De aceea este intotdeauna recomandat sa se studieze cu atentie etichetele de pe produsele alimentare dorite, in special acelea care prezinta trimiteri la sanatate si substante alimentare recomandate de diverse autoritati in materie. Uneori aceste descrieri de pe eticheta unui produs sunt doar "apa de ploaie", nefacand produsul mai bun decat altul din aceeasi categorie, dar cerandu-se un pret mai mare, iar alteori nerespectand cu strictete standardele recomandate de specialisti deoarece nu exista inca reglementari care sa oblige producatorul sa faca acest lucru.

Nu doar textul folosit pe o eticheta alimentara va poate induce in eroare, dar mai ales imaginile inseala cu usurinta consumatorul neavizat care va cumpara produsul respectiv deoarece este prezentat intr-un ambalaj mai atragator fara a observa insa un produs similar cu proprietati nutritive superioare, dar care nu a fost suficient de bine reprezentat prin eticheta sa comerciala. Astfel de multe ori cumparam alimente cu arome si coloranti artificiali sau "identic naturali" asociind imaginea de pe eticheta cu produsul natural si uitand sa verificam cu atentie si textul insotitor.

Valabilitatea unui produs alimentar trebuie obligatoriu trecuta pe eticheta produsului, dar nu de putine ori data expirarii sau aceea a producerii este fie greu de identificat fie ilizibila. Renuntati deci sa cumparati orice produs daca nu sunteti siguri in privinta datei limita pana la care este acesta valabil. Mai mult, in cazul alimentelor perisabile, nu uitati ca data de expirare a unui produs are valoare reala doar daca se respecta conditiile de depozitare si uneori se poate ca alimentul respectiv sa fie deja expirat in ciuda datei trecuta pe eticheta sa.

Pe langa data de valabilitate a unui produs de calitate mai este de urmarit pe eticheta sa si existenta instructiunilor de folosire, depozitare sau congelare/decongelare precum si avertizarile asupra riscurilor la care va expuneti in anumite situatii daca nu respectati intocmai recomandarile oferite pe ambalaj. In cazul in care ati cumparat deja un produs alimentar care vi se pare suspect din anumite puncte de vedere atunci evitati sa il consumati si daca aveti dubii serioase raportati problema dumneavoastra autoritatii competente pentru a vedea daca ati avut sau nu dreptate.

Autor:  Lucia Mihailescu