Site coolinaria.ro

Cum pasteurizam corect ouale pentru un dressing sanatos?


Cum pasteurizam corect ouale pentru un dressing sanatos? Maioneza si alte sosuri pretentioase necesita intotdeauna si oua crude in compozitia lor, iar unele gospodine prefera sa apeleze la oua de tara si nu ouale de ferma din comert, mai sigure pentru consum. Din acest motiv, pasteurizarea oualor este un proces necesar daca vrem sa fim siguri ca nu riscam sa ne inbolnavim prin consumul de oua usor alterate sau contaminate cu diferite bacterii.

Pentru a pasteuriza ouale fara a le supune fierberii sau gatitului lor la temperaturi inalte este recomandat sa folosim un cuptor cu microunde, unde in doar cateva secunde pot fi distruse toate bacteriile periculoase pe care albusul sau galbenusul lor le-ar putea contine. Este o metoda sigura si rapida, care nu distruge in nici un fel maioneza sau sosul in care se doreste sa fie introduse ouale.

Mai intai de orice trebuie sa stim cate oua vom dori sa introducem la sosul nostru si apoi sa le pregatim pe acestea deoparte, colectand galbenusurile lor intr-un bol special de gatit pentru microunde. Putem pregati si trei-patru furculite pentru batut ouale, avand nevoie de mai multe pentru a nu contamina crema de oua amestecand-o cu acelasi tel/furculita.

Galbenusurile se amesteca bine cu prima furculita, se adauga zeama de lamaie conform retetei si se amesteca din nou, se pune apoi apa sau alte ingrediente dorite si se amesteca iarasi cu putere si in sfarsit se sigileaza bolul in plastic si se da la microunde pentru aproximativ 10 secunde, dupa care se scoate bolul si se amesteca foarte bine albusurile, dar nu cu aceeasi furculita folosita anterior ci cu alta curata. Se da din nou la microunde pentru 10 secunde, se scoate si se amesteca viguros cu a treia furculita sau un tel de batut ouale pana ce obtinem crema binecunoscuta de oua.

Este probabil cea mai eficienta cale de a pasteuriza ouale fara mari eforturi si in deplina siguranta, fiind o metoda utila de fiecare data cand nu suntem prea siguri pe calitatea oualor pe care dorim sa le introducem la maioneza sau alte dressinguri. Nu intotdeauna ouale de tara sunt si ferite de contaminarea cu bacterii si de aceea, daca nu le fierbem indelung putem macar sa le dam la microunde putin pentru a fi pe deplin convinsi ca nu ne vom imbolnavi preparand o mancare gustoasa, dar si plina de bacterii periculoase.

Autor:  Lucia Mihailescu