Site coolinaria.ro

O alimentatie sanatoasa prin reglarea nivelului PH-ului din organism


O alimentatie sanatoasa prin reglarea nivelului PH-ului din organism O abordare foarte sanatoasa a modului in care alegem sa mancam in mod obisnuit este si incercarea de a mentine un nivel constant al aciditatii in organism prin aportul util de alimente alcaline si consumul moderat de alimente mai acide, care ar putea dezechilibra prin excese echilibrul PH-ului, incurajand astfel instalarea unor boli grave in decursul vremii.

Multe dintre preparatele din zilele noastre, in special cele din gama de produse fast-food sau produsele de patiserie sunt destul de acide, proteinele, zaharul sau cafeina contribuind din plin la acest efect nedorit si afectand sanatatea noastra atunci cand le consumam in mod regulat. In contrapartida, multe legume, fructe si zarzavaturi sunt alcaline si pot neutraliza aciditatea crescuta din organism, dar din pacate exact aceste alimente se consuma mai rar si de aici si toate problemele care pot aparea printr-o alimentatie gresita.

Pe langa produsele din carne, bogate in proteine, sau lactate si branzeturi, la fel de acide pentru organismul nostru pot fi si produse considerate sanatoase precum pestele, orezul, ovazul, cerealele integrale sau fructele bogate in zahar. Si acestea deci trebuie consumate cu moderatie, ele avand un impact negativ indiferent de portia pe care o consumam de obicei. Cerealele pot fi totusi inlocuite de quinoa sau hrisca, care sunt produse mai putin acide, dar carnea, branzeturile si orezul mai greu vor gasi un substitut alimentar sanatos si de aceea nu este recomandat sa se consume prea des.

Solutia alimentara pentru a pastra un nivel neutru al PH-ului in organism este sa consumam in mod regulat si cu preponderenta legume, zarzavaturi si fructe, fara a ne feri de carne, lactate sau cereale, dar combatand aciditatea acestora prin aporturi marite de alimente alcaline. Apa si ceaiurile din plante de asemenea pot micsora aciditatea din organismul nostru si nu e de mirare ca medicii ne recomanda sa bem si multe lichide peste zi, mentinerea sub control a PH-ului fiind doar unul dintre beneficiile inregistrate pe aceasta cale.

In lumea stiintifica deocamdata nu exista suficiente dovezi pentru a se demonstra fara putinta de tagada eficienta mentinerii aciditatii din organim la cote reduse, dar este la fel de adevarat ca nu s-au intreprins multe studii in acest sens si de aceea mai bine e sa prevenim riscurile prin masuri alimentare bune desi inca nefundamentate stiintific decat sa regretam ca nu am facut-o. Solutia e la indemana tuturor, iar efecte negative din acest punct de vedere nu exista, putandu-se deci consuma la discretie legume si fructe, dar cu atentie la mentinerea greutatii corporale la cote normale.

Autor:  Lucia Mihailescu