Site coolinaria.ro

Tehnica recomandata pentru gatirea unei fripturi ca la carte


Tehnica recomandata pentru gatirea unei fripturi ca la carte Carnea fripta este probabil unul dintre primele produse gatite vreodata de oamenii cavernelor, dar paradoxul face ca nici pana in ziua de astazi multi dintre noi sa nu stapanim tehnica perfecta pentru prepararea unei fripturi gustoase, in parte din lipsa de experienta si in parte din cauza absentei unor ustensile si recipiente potrivite.

Din acest punct de vedere, cele mai potrivite recipiente pentru gatit o friptura raman batranele tigai din fonta, asta daca nu dorim sa apelam la gratar pentru a prepara carnea. Fonta se incinge poate mai greu, dar pastreaza temperatura constanta si, in plus, friptura se gateste mai mereu la foc puternic si foarte rar la foc mediu, iar fonta este unul dintre putinele materiale care suporta fara probleme astfel de temperaturi inalte.

Carnea potrivita pentru prajitul la tigaie nu trebuie sa fie subtire ca cea preparata la gratar ci este indicat sa aiba macar 2cm in grosime, sau chiar si mai mult daca este o carne frageda, de la un animal mai tanar. Dupa ce o feliem in acest mod, putem apela la sare si piper pentru a o condimenta pe ambele parti si apoi ne mutam atentia asupra tigaii care se pune deasupra unui foc viu unde vom adauga si o lingura sau doua de ulei vegetal, mai mult sau mai putin in functie de marimea tigaii si grosimea feliilor de carne.

Odata uleiul bine incins putem adauga si o lingura de unt in tigaie, care va preveni eficient prinderea carnii de fundul sau peretii tigaii din fonta. Cei care se tem de problemele date de colesterol nu ar trebui sa isi mai faca griji pentru ca oricum, cu sau fara unt, un astfel de preparat nu va fi la final unul foarte sanatos, dar cu siguranta va avea un gust de sa-ti lase gura apa. In acest moment, fundul tigaii ar trebui sa fie acoperit cam la 2mm, nu prea mult, dar nici prea putin incat sa ramana portiuni descoperite.

Abia acum putem adauga felia sau feliile de carne in tigaie unde trebuie sa ramana neatinse pana ce se rumenesc indeajuns de bine pentru a putea fi intoarse. Orice actiune facuta acum asupra carnii din tigaie, fie si simpla scuturare a tigaii va distruge efectul final al unei fripturi perfecte. In functie de gusturile noastre putem lasa astfel carnea la fript pentru 2-3 minute pe fiecare parte, daca dorim o friptura in sange, 4 minute pentru o friptura potrivit de patrunsa si 5-6 minute pentru o friptura bine prajita.

Inainte de a intoarce felia de carne prajita pe cealalta parte este recomandat sa mai adaugam inca o lingura de unt, pentru a obtine exact aceleasi performante culinare pe ambele parti ale fripturii. De asemenea, nici acum nu vom agita tigaia si nici felia de friptura in nici un fel, lasand-o sa se gateasca pur si simplu de una singura. La final, vom pune friptura pe platoul de servit, lasand-o in pace pentru macar 4-5 minute ca sa se fragezeasca numai bine in farfurie.

Abia acum putem adauga si o garnitura la alegere, putem condimenta si orna cu orice altceva dorim si sa incepem sa servim masa, bucurandu-ne de o friptura la tigaie preparata ca la carte. Nu este o tehnica prea complicata dupa cum vedeti si necesita doar suficienta rabdare si bineinteles ustensilele adecvate pentru un gatit de calitate. Pofta Buna!

Autor:  Lucia Mihailescu