Site coolinaria.ro

Beneficiile fructelor exotice


Beneficiile fructelor exotice Mereu cand intru intr-un hipermarket privirile mi se indreapta spre raionul de fructe exotice. Pe langa aspectul lor ademenitor si gustul delicios, nu trebuie sa uitam ca fructele exotice sunt adevarate izvoare de sanatate, continand un numar mare de vitamine si minerale.

Ananasul este bogat in glucide, provitamina A, vitamina B1 si C. Are proprietati curative extraordinare: echilibreaza digestia si, datorita unei enzime pe care o contine, combate celulita. Ananasul crud imbunatateste digestia, memoria si ajuta la intarirea dintilor, fiind recomandat mai ales dupa masa.
Avocado contine vitamina E, care are un rol important in incetinirea imbatranirii si in mentinerea sanatatii pielii. Uleiurile din avocado protejeaza arterele si contribuie la scaderea colesterolului.
Banana, considerata la fel de hranitoare ca si carnea, se spune ca este 'fructul fericirii', deoarece contine o substanta care stimuleaza secretia de serotonina, hormonal fericirii. Bogate in vitaminele A, C, E, B1, B2 si saruri minerale, bananele sunt foarte satioase, continand multe calorii.
Kiwi este singurul fruct care contine doza de vitamina C necesara unui adult. Este bogat in vitamina E, potasiu si fibre. Ajuta laintarireasistemul imunitar, in vindecarea problemelor digestive si la mentinerea unui aspect frumos alpielii.
Litchi contin multe fibre, lipide si carbohidrati, dar si vitamina C si B2 (foarte importanta pentru formarea globulelor rosii), fosfor, potasiu (care scade tensiunea arteriala), magneziu si calciu.
Mango, numit si “elixirul tineretii”, este fructul cel mai bogat in vitamina A, dar contine si vitamina C, E, caroten si minerale (calciu, fosfor, fier). Are proprietati remineralizante si revigorante, stimuleaza digestia si poate preveni afectiunile cancerigene.
Papaya este denumit si “pepenele tropical”, datorita texturii sale asemanatoare cu cea a pepenelui. Pulpa sa, extrem de suculenta si moale, are un continut bogat in vitamine (A si C), calciu si magneziu. Reduce nivelul colesterolului in sange si contine enzime care grabesc procesul de digestie. Pentru a-l consuma, se taie in doua, se indeparteaza semintele si se stropeste cu suc de lamaie. Seamana mult la gust cu caisele si cu pepenele galben.
Rodia contine vitaminele A, B si C si minerale. Sucul de rodie reduce febra, asigura rehidratarea, previne aparitia bolilor cardiovasculare si intareste sistemul imunitar (in special pentru persoanele predispuse la raceli si infectii). Pentru a putea fi consumat, fructul se taie in jumatate si semintele se scot cu ajutorul unei lingurite.

Cel mai bine pentru sanatate este sa consumam cat mai multe varietati de fructe, fie indigene, fie exotice. Asadar daca buzunarul va permite, nu ezitati sa va completati dieta cu fructele exotice de mai sus.

Autor:  Simona Stefanuca