Site coolinaria.ro

Seceta poate afecta calitatea laptelui de vaca


Seceta poate afecta calitatea laptelui de vaca Laptele de vaca recoltat in sezoane diferite si in conditii diferite de temperatura si umiditate poate cunoaste modificari seriose, mai ales in ce priveste continutul sau de grasimi saturate. De obicei, in perioadele de seceta grasimile saturate din lapte sunt in crestere, iar acizii grasi nesaturati in scadere si de aceea este nevoie de o atentie marita din partea producatorilor in aceste perioade pentru a se feri populatia de riscurile la care se poate expune prin consumul in exces de grasimi saturate.

Fermele de animale care produc si comercializeaza lapte de vaca organic sunt mai sigure pentru consumul public decat cele care se bazeaza pe o productie intensiva si de aceea laptele de vaca organic este mai bine de consumat in perioadele cand seceta afecteaza serios hrana animalelor. In asemenea situatii, acizii omega-3 si cei polinesaturati vin in cantitati mult reduse si de aceea este de preferat pentru consum laptele organic, ceva mai scump, dar si mai sanatos.

Nivelul de proteine sau vitaminele si mineralele prezente de obicei in laptele de vaca nu cunosc modificari majore in perioadele de seceta, dar grasimile saturate sunt intotdeauna in crestere si de aceea se necesita un grad mare de atentie in asemenea perioade. Suplimentar, lipsa hranei proaspete din alimentatia vacilor precum si suplimentarea hranei lor cu grasimi si alte ingrediente diverse pot produce alte modificari negative ale compozitiei laptelui de vaca.

Din fericire, in prezent piata de alimente este bine aprovizionata si cu lapte organic, iar persoanele care doresc sa se stie in siguranta din acest punct de vedere pot achizitiona si pe viitor un lapte sanatos si nutritiv, platind bineinteles si o suma ceva mai mare pentru aceasta. Este totusi un pret mic de platit date fiind avantajele certe pentru sanatatea noastra si merita intotdeauna sa investim mai degraba in calitate decat in cantitate.

Autor:  Lucia Mihailescu