Site coolinaria.ro

Ardeii iuti ar putea fi solutia optima pentru hipertensivi


Ardeii iuti ar putea fi solutia optima pentru hipertensivi Capsaicina din ardeii iuti pe care ii consumam in mod obisnuit si care de fapt da gustul picant acestora este o substanta care se pare ca are un rol pozitiv pentru relaxarea vaselor de sange, lucru benefic in special pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala.

Cercetatori in medicina din China au descoperit recent acest lucru si l-au si facut public, aratand cu lux de amanunte mecanismele care conduc la protejarea vaselor de sange prin consumul regulat de ardei iuti. Deocamdata experimentele s-au dovedit de succes doar pe soarecii de laborator, dar se intentioneaza sa fie continuate si pe subiecti umani.

Statisticile aratau de fapt de mai multa vreme faptul ca in zonele unde se consuma de regula preparate picante si/sau ardei iuti rata incidentei hipertensiunii arteriale este mai mica decat in zonele unde se consuma mai rar sau deloc aceste legume. Nu s-au putut insa aduce argumente stiintifice in favoarea acestei teorii, iar chinezii sunt primii care arata acest lucru cu dovezi suficient de solide.

Ceea ce nu se stie inca este cantitatea zilnica recomandata de ardei iuti care ar trebui consumata pentru efecte dintre cele mai bune asupra reducerii tensiunii arteriale, dar si acest aspect urmeaza a fi clarificat prin studii medicale ulterioare. Din pacate nu toata lumea poate tolera consumul de ardei iuti insa capsaicina poate fi extrasa in laborator si apoi administrata sub forma de tablete neutre ca gust chiar si celor care nu sufera deloc preparatele picante.

Descoperirea medicilor chinezi este de bun augur deoarece pana de curand se credea in unele cercuri medicale ca, dimpotriva, ardeii iuti ar trebui restrictionati din dieta persoanelor suferinde de hipertensiune arteriala insa iata ca nu este asa si putem consuma in voie si ardei iuti chiar daca suferim de aceasta afectiune. Ramane ca in anii ce vor veni sa aflam mai multe despre acest subiect de actualitate, dar pana atunci sa ii dam inainte si cu o portie-doua de ardei iuti saptamanal, fara a face bineinteles excese din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu