Site coolinaria.ro

Ciocolata neagra este cea mai indicata pentru consumul regulat!


Ciocolata neagra este cea mai indicata pentru consumul regulat! Ciocolata, o stim cu totii, poate fi deosebit de gustoasa si provoaca de multe ori dependenta daca se consuma in exces. Nu toate sortimentele de ciocolata sunt insa si utile pentru o buna nutritie, foarte multe dintre cele existente pe piata putand sa fie chiar nocive pentru sanatatea noastra.

Conform studiilor intreprinse de cercetatorii in nutritie, cel mai sanatos si de aceea recomandat sortiment de ciocolata pentru consum este ciocolata neagra, bine incarcata cu nutrimente de calitate, necesare organismului pentru o buna functionare a sa. Doar aici savantii au putut gasi flavonoizii (antioxidanti) atat de cautati si doriti in cantitati mai mari decat chiar in vin, ceai verde sau ceaiul alb.

Prin calitatile sale nutritive, ciocolata neagra contribuie la sanatatea sistemului circulator, regleaza metabolismul si ne ofera magneziul atat de necesar pentru buna functionare a intregului organism. Desi mai amara decat alte sortimente de ciocolata, ciocolata neagra poate fi introdusa la dieta fara probleme, cu totii ajungand sa ne obisnuim cu gustul sau si chiar sa ne faca placere sa o consumam la masa.

Partea buna atunci cand consumi preponderent ciocolata neagra este ca aceasta nu da atat de usor dependenta ca alte sortimente, ceva mai dulci, si de aceea sunt astfel evitate si riscurile pentru sanatate care pot aparea daca alegem sa consumam ciocolata neagra in cantitati mari. Nu este periculoasa nici pentru controlul greutatii corporale intrucat contine mai putine calorii, date de obicei si de boabele de cacao, dar si de alte ingrediente folosite la prepararea ciocolatei.

La dieta, ciocolata neagra se poate consuma in cantitati nu mai mari de 30-40 de grame zilnic, iar atunci cand alegem sa facem o cura de ciocolata e recomandat sa renuntam temporar la lactate, smantana, branzeturi grase, carne si alte produse pline de calorii deoarece ciocolata poate produce cresteri in greutate prin stimularea apetitului alimentar si combinarea sa cu alte alimente dense in calorii.

Copiii si femeile gravide ar trebui sa nu consume ciocolata neagra decat sporadic, dar restul categoriilor de persoane pot apela periodic si la acest aliment ca parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Dimineata la o ceasca de cafea, la finalul meselor, in loc de desert sau intre mese, ciocolata neagra poate fi savurata cu placere, obtinandu-se astfel si unele avantaje certe pentru sanatate.

Autor:  Lucia Mihailescu