Site coolinaria.ro

Top 5 cele mai bune uleiuri


Top 5 cele mai bune uleiuri Chiar daca nu agreez atat de mult preparatele prajite, cand merg la cumparaturi trebuie sa achizitionez macar o sticla de ulei. Dar imi este din ce in ce mai greu sa ma hotarasc la un singur tip, in ultimul timp aparand si la noi uleiuri din diverse seminte sau fructe. Voi incerca sa iti prezint un ghid al celor mai bune uleiuri pentru bucatarie si sanatate.

Pe primul loc se situeaza, fara indoiala, uleiul de masline. Homer l-a denumit “aurul lichid”si se spune despre el ca este de vita nobila. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspat stors din fruct. Ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. Daca vrei sa reduci considerabil riscul unui infarct este destul sa consumi 2 lingurite de ulei de masline extravirgin pe zi. Este foare indicat sa il folosesti pentru salate, pentru gatit la aburi sau pentru fierberea legumelor si a pastelor.

Uleiul de fistic are o aroma foarte puternica si nu se poate combina cu orice. Fiind foarte bogat in vitamina E si avand o mare concentratie de acizi grasi nesaturati, reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Este foarte potrivit ca dressing pentru toate tipurile de salate verzi. il poti combina si cu avocado, sfecla rosie, precum si cu fructe (mere sau pere crude). Este in egala masura extrem de reusita combinarea lui cu diferite sortimente de peste, fie ca sunt afumate sau prajite.

Uleiul de floarea soarelui este unul din uleiurile indicate pentru salate si mai putin pentru prajit. La temperaturi mari, se descompune in substante nocive pentru organism. Este bogat in vitaminele A si E (are cel mai mare procent de vitamina E dintre toate uleiurile) si in grasimi polinesaturate. Consumat cu moderatie reduce nivelul colesterolului “rau”. Este potrivit pentru toate felurile de salate pentru ca are gustul cel mai delicat. Uleiul de susan are o savoare si un miros inimitabile. Fiind bogat in vitamina E , lecitina si minerale, este un bun intaritor al imunitatii si se pare ca ar avea proprietati antidepresive. in Orient, se adauga adesea o lingura de ulei in asezonarea preparatelor din carne si de legume. Combinandu-l cu sos de soia, poti obtine o vinegreta delicioasa, care poate insoti de minune salatele, cruditatile sau legumele fierte.

Uleiul de nuca aduce nota sa, pe de-o parte dulce si pe de-o parte amara in salate, in vinegrete usor imbogatite cu otet balsamic. Este de-a dreptul irezistibil in combinatie cu pestele prajit, « coq au vin » sau « bouf bourguignon ». Este perfecta asocierea cu diferite branzeturi. Contine un procent foarte mare de grasimi polinesaturate si de acizi omega 3, dar si vitaminele B1, B2, B3 si C. Este bine sa il includem in dieta, caci astfel ne vom pastra arterele sanatoase.

Nu uita totusi ca o lingura de ulei are aproximativ 120de calorii, asadar consuma-l cu moderatie si evita pe cat posibil sa il folosesti la prajit!

Autor:  Simona Stefanuca