Site coolinaria.ro

Dieta eschimosilor nu prezinta, paradoxal, riscuri pentru sanatate


Dieta eschimosilor nu prezinta, paradoxal, riscuri pentru sanatate Eschimosii practica dintotdeauna o dieta foarte bogata in grasimi provenite in mare parte de la animalele vanate de dansii, fie vorba despre foci, morse, peste sau chiar ursi polari si balene de talie mica. Acest lucru insa nu pare sa le dauneze pe termen lung, eschimosii bucurandu-se de o buna speranta de viata si imbolnavindu-se destul de rar din cauze alimentare.

Zarzavaturile, legumele si fructele reprezinta doar un mic procent din alimentatia traditionala a unui eschimos, fiind insa adevarat faptul ca progresul tehnologic a permis in ultima perioada o diversificare accentuata a dietei oamenilor din regiunile subpolare. Dieta traditionala a fost astfel abandonata aproape de catre toti eschimosii, dar aportul de grasimi din alimentatie nu pare sa fi fost redus cu prea mult din aceasta cauza.

Punctul tare al dietei eschimosilor este dat de faptul ca hrana lor se gateste destul de rar prin prajire, la cuptor sau la flacara deschisa, de multe ori carnea consumandu-se aproape cruda, chiar inghetata, sau doar usor fiarta si fara condimente sau alte arome. Sangele proaspat de la animalele vanate se consuma frecvent, iar carnea grasa este unul dintre ingredientele de baza ale acestei diete menita sa protejeze organismul de vremea foarte rece din zonele populate de eschimosi.

Conform studiilor intreprinse de-a lungul anilor, eschimosii se imbolnavesc destul de rar din cauze alimentare, ei pastrandu-si sanatatea la cote ridicate si avand un sistem imunitar care raspunde prompt la orice agresiune externa. Grasimile alimentare mentin ridicata temperatura corpului, iar abuzurile alimentare nu sunt deloc intalnite deoarece eschimosii mananca doar atunci cand le este cu adevarat foame si niciodata din lacomie sau din plictiseala.

Regimul alimentar al eschimosilor nu poate fi insa adoptat si in zonele mai calde ale globului deoarece este special gandit pentru conditiile vitrege de temperatura ale nordului indepartat, unde se si preteaza de minune. Merita insa retinut faptul ca eschimosii isi consuma hrana gatind-o de regula doar prin fierbere, fara condimente si alte artificii culinare si, probabil, acesta este motivul pentru care se si imbolnavesc atat de rar.

Iarna, mai toata lumea apeleaza la carne mai grasa, dar unii dintre noi o prepara intr-un mod de-a dreptul nesanatos si nu mai e de mirare ca in primavara trebuie sa apelam la diete de detoxifiere generala pentru a elimina nu atat grasimile cat mai degraba toxinele provenite din ingredientele utilizate la prepararea carnii peste iarna. Pe viitor, sa retinem acest lucru si sa ne preparam carnea mai grasa in mod simplu si, pe cat posibil, fara a mai face apel la condimente, sosuri si altele din acestea, incarcate toate cu unele dintre cele mai periculoase toxine pentru organismul uman.

Autor:  Lucia Mihailescu