Site coolinaria.ro

Prepararea sanatoasa si corecta a legumelor


Prepararea sanatoasa si corecta a legumelor Pentru prepararea corecta a legumelor exista foarte multe tehnici si metode culinare bune, dar atunci cand te afli in criza de timp si/sau de inspiratie poti apela si la urmatoarele metode sanatoase de gatire a legumelor fara gres si fara a inregistra timpi morti in bucatarie:

1. Gatitul la aburi

Este una dintre tehnicile mai pretentioase de preparare a legumelor, dar da si rezultatele cele mai bune deoarece astfel legumele isi pastreaza neatinse aromele originale, culoare si textura. Cam toate legumele se preteaza la acest tip de gatit si se pot obtine rezultate excelente daca tinem seama de regulile de baza care ne invata ca la gatitul cu aburi:

- lichidul nu intra niciodata in contact cu legumele;
- aburii trebuie sa circule usor printre legumele puse la gatit;
- lichidul nu trebuie sa fiarba niciodata neacoperit, pe uscat adica.

Exista recipiente special destinate gatitului la aburi si chiar daca vin la preturi ceva mai mari ele reprezinta o investitie care merita facuta deoarece improvizatiile nu vor da nici pe departe aceleasi rezultate ca si oalele speciale cu aburi. Gatitul la aburi insa nu este lipsit de riscuri pentru bucatari, necesitand rabdare si multa atentie. Aburii fierbinti si nesupravegheati pot rani foarte usor o persoana aflata in apropiere si de aceea mai ales copiii nu au ce cauta in bucatarie atunci cand se gateste la aburi.

2. Gatitul prin fierbere

Ceva mai simplu de utilizat, gatitul prin fierbere presupune in cazul legumelor aruncarea lor in oala atunci cand apa este deja in clocot si nu mai devreme, apa trebuind de obicei sa contina si sare in proportie de 1 lingura rasa la aproximativ 2 litri de apa. Intrucat apa fierbe mai repede dupa introducerea legumelor de multe ori va fi nevoie sa se mai adauge apa, dar pastrandu-se proportia recomandata dintre apa si sare.

Pentru un gatit de succes, legumele fierte nu trebuie mai niciodata taiate mic sau tocate, cea mai buna zeama de legume, baza pentru alte preparate, obtinandu-se prin fierberea legumelor intregi sau feliate mare. Din legume se poate apoi prepara un piure de exceptie in combinatie cu laptele degresat, suc proaspat din fructe la alegere sau chiar si zeama de carne. Astfel se va asigura si necesarul optim de nutrimente din legume, prea multa lume apeland la tocarea si prajirea lor, dar in cantitati mult prea mici pentru a se pune in discutie beneficiile lor pentru sanatate.

Nu toate legumele se preteaza la gatirea prin fierbere, unele necesitand timpi redusi de gatit si de aceea fiind nevoie sa fie doar oparite sau, mai indicat, gatite la abur pe durate scurte si medii. Condimentele adaugate cu maiestrie la final pot transforma un astfel de preparat vegetarian, altfel fad si plictisitor, intr-un adevarat festin, dar aici intervine nu doar priceperea bucatarului, dar si afectiunile de care pot sau nu sa sufere mesenii. Gatitul legumelor este in ultima instanta o adevarata arta, iar experienta si ustensilele potrivite sunt mai necesare acum decat oricand.

Autor:  Lucia Mihailescu