Site coolinaria.ro

Regimul alimentar adecvat pentru persoanele cu afectiuni ale rinichilor


Regimul alimentar adecvat pentru persoanele cu afectiuni ale rinichilor Esential pentru sanatatea persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor este ca aceste organe sa fie solicitate cat mai putin din cauze alimentare si de aceea se impune intotdeauna o dieta speciala, foarte de folos mai ales daca suferinzii ajung sa faca si dializa din cauza agravarii bolii lor.

Printre masurile de ordin alimentar care se impun de urgenta, de maxima importanta sunt limitarea aportului de fluide in organism la cantitati moderate, reducerea proteinelor din meniul zilnic, reducerea sau chiar eliminarea sarii alimentare, a potasiului, a fosforului si a altor minerale din aceeasi categorie si mentinerea greutatii corporale printr-un aport suplimentar de calorii acolo unde este cazul.

Atunci cand exista o retentie de fluide in organism, aportul zilnic de lichide ar trebui redus deoarece altfel cresc riscurile pentru sanatate si pot aparea si alte afectiuni ca rezultat al acestui lucru. Medicul specialist va sti intotdeauna ce sa recomande din acest punct de vedere, fie marirea, fie reducerea aportului zilnic de lichide la dieta.

Carbohidratii trebuie limitati si acestia la dieta doar atunci cand persoana suferinda este supraponderala, iar medicii de obicei recomanda acest lucru celor cu multe kilograme in plus si care sufera de afectiuni ale rinichilor. In caz contrar, carbohidratii vor asigura energia necesara peste zi si nu trebuie limitati ci doar procurati din surse alimentare naturale si sanatoase.

Fructele, painea integrala, legumele, mierea de albine, unele prajituri si placinte fara ciocolata, nuci, seminte sau banane sunt binevenite la dieta celor care sufera de rinichi, dar in portii moderate si nu in exces. Dintre grasimi cele mai bune sunt cele din uleiul de masline si de floarea-soarelui si mai putin cele obtinute din carne, oua, lactate sau branzeturi, care contin si proteine din belsug.

Aportul de calciu in organism trebuie urmarit constant de catre medic, iar lactatele, branzeturile si untul nu ar trebui consumate decat cu recomandarea expresa a medicului specialist. Multe legume sunt de asemenea bogate in calciu si trebuie si in aceasta situatie creata o lista cu legumele recomandate si cele interzise pentru consumul zilnic.

Pentru un bun control al aportului de lichide peste zi este indicat sa se limiteze drastic consumul de alimente sarate si prajite, sa se evite transpiratia in exces si sa se consume la nevoie si cuburi de gheata ca atare pentru a reduce senzatia de sete fara a consuma multe lichide. Substitutele de sare nu trebuie nici acestea folosite deoarece rezultatul va fi acelasi ca si atunci cand se consuma sare.

Aportul de fier pentru organismul persoanelor suferinde de afectiuni ale rinichilor este de regula important si de aceea trebuie introduse la dieta produse bogate in fier precum ficatul de vita, cerealele fortificate cu fier, carnea de curcan, dar de asemenea sub stricta supraveghere medicala.

Afectiunile rinichilor sunt foarte greu de tratat atunci cand ajung intr-un stadiu avansat si de aceea odata cu depistarea primelor simptome este util sa se recurga si la o dieta alimentara adecvata, care eventual sa fie bine pusa la punct impreuna cu medicul specialist.

Pentru aceasta este bine sa ne prezentam la doctor din timp si sa ne facem si analizele periodice de urina si de sange pentru a preveni cu succes orice afectiune mai grava a rinichilor. Combinat cu o dieta echilibrata, saraca in sare si produse rafinate, ne vom putea astfel proteja corespunzator de orice deteriorare a starii noastre de sanatate si nu vom ajunge la medic intr-o stare grava cand putine se vor mai putea face.

Autor:  Lucia Mihailescu