Site coolinaria.ro

Ingredientele culinare si cateva dintre secretele lor


Ingredientele culinare si cateva dintre secretele lor Multe ingrediente culinare ascund adevarate mistere dincolo de aparenta lor nevinovata si doar putini sunt cei care cunosc in totalitate uzurile multiple la care se preteaza aceste ingrediente fie in bucatarie, fie in scopuri terapeutice sau la intretinerea locuintei.

Astfel de secrete mai pot "transpira" uneori si nu e rau daca sunt impartasite publicului larg, pentru a ii ajuta si pe altii nu doar sa foloseasca unele ingrediente in scopuri multiple, dar si pentru a le deschide ochii catre fascinanta lume a universului culinar.

Spre exemplu, intepaturile de viespe sau de albina pot fi tratate eficient cu un amestec de tutun de mestecat si doar 1-2 picaturi de apa cu care se bandajeaza locul afectat, durerea disparand in doar cateva minute dupa aceea.

Merele pot fi consumate cu placere pe toata durata zilei, dar uneori este bine sa ingeram si semintele lor deoarece ne vor proteja eficient de efectele radiatiilor provenite de la telefonul mobil, calculator sau alte electrocasnice.

Ceapa serveste la multiple intrebuintari, unul dintre acestea fiind si rolul sau bun in curatarea recipientelor arse la foc puternic, fiind indicat sa adaugam acum cateva felii de ceapa si apa calda, sa lasam asa cateva minute si apoi sa trecem la curatarea adecvata a acestor recipiente de gatit.

Untul poate fi folosit ca atare la gatit, dar bucatarii priceputi stiu ca mai sanatos si mai potrivit pentru gatit este untul filtrat, limpezit printr-o tehnica speciala si simplu de urmat chiar si de catre un incepator intr-ale gatitului (http://www.coolinaria.ro/a/1214/Cum-sa-limpezim-untul-pentru-sosuri-si-alte-preparate.html).

Bananele si castravetii racoresc foarte bine pielea, iar atunci cand suferim de o arsura minora sunt numai bune de aplicat pe locul ranit atat pentru a calma durerea cat si pentru a stimula vindecarea arsurii.

Bicarbonatul de sodiu adaugat in cantitati mici in laptele pus la fiert conserva foarte bine laptele care poate fi apoi consumat fara probleme chiar si daca nu a fost depozitat la rece.

Cojile de cartofi sunt unele dintre cele mai bune "materiale" pentru curatarea geamurilor. Cu ajutorul cojilor de cartofi si a hartiei de ziar se pot astfel obtine niste geamuri de cristal chiar si atunci cand acestea sunt pline de murdarie si praf.

Frunzele de menta pazesc intotdeauna orezul atat de insecte cat si de degradare sau umiditate. De aceea este bine daca adaugam in orezul tinut la pastrare si una-doua frunze de menta.

Un amestec de apa calduta, 1 lingurita de zeama de lamaie si un varf de cutit de sare toate amestecate intr-o ceasca pot face minuni pentru amigdalitele cronice daca se face gargara de 2-3 ori pe zi cu acest lichid.

Iaurtul ar putea ramane si zile intregi proaspat la frigider daca am adauga mereu apa deasupra, pe care sa o schimbam periodic, adica de fiecare data cand mai dorim sa gustam si cate putin iaurt.

Autor:  Lucia Mihailescu