Site coolinaria.ro

Proiectul european Diogenes a incercat sa combata obezitatea prin metode alimentare!


Proiectul european Diogenes a incercat sa combata obezitatea prin metode alimentare! Sustinut inclusiv prin alocarea de fonduri consistente de catre Uniunea Europeana, proiectul Diogenes numit in original si “Diet, Obesity and Genes” a incercat in ultimii ani sa ne ofere cai utile de tratare a obezitatii pe cai exclusiv alimentare. Bugetul total alocat de catre UE a fost de 20 de milioane de euro, fiind vorba despre un program care s-a intins pe durata a 5 ani de zile.

29 de tari europene au participat activ in cadrul proiectului Diogenes alaturi de o serie de institutii medicale cu traditie, mai multi parteneri economici si alte institutii, dar din pacate rezultatele finale nu au fost nicidecum satisfacatoare, in prezent rata obezitatii in Europa aflandu-se in plina crestere si nu in scadere.

Ca recomandare generala pentru scaderea in greutate, cercetatorii implicati in cadrul acestui proiect au propus dietele bogate in proteine si sarace in alimente cu indice glicemic ridicat. Legumele si fructele pot bineinteles face parte din aceste diete, dar in stare de preferat proaspata si nu conservata sau uscata.

Asa cum declara si membrii proiectului Diogenes, asemenea masuri alimentare nu vor fi suficiente pentru a reduce simtitor greutatea corporala, dar fiind vorba despre masuri strict alimentare, acestea sunt cele mai demne de luat in considerare. Inclusiv pentru copii, dietele bogate in proteine si cu un aport de alimente cu indice glicemic scazut au dat in ultimii ani cele mai bune rezultate.

Dintre bauturi, se recomanda in principal apa plata si lactatele degresate, care sa completeze fericit aportul util de fibre alimentare la dieta. Sunt si acestea masuri utile, care se incadreaza in recomandarile facute deja de specialistii in nutritie cu mai multi ani in urma, inainte ca proiectul Diogenes sa ia fiinta.

Daca doriti sa aflati mai multe despre aceasta tema puteti vizita adresa oficiala care gazduieste proiectul european Diogenes la http://www.diogenes-eu.org. Aici veti putea consulta mai multe materiale, disponibile din pacate doar in limba engleza si veti putea decide si dumneavoastra daca a meritat sau nu facuta aceasta investitie din fondurile europene pentru combaterea obezitatii in Europa.

Autor:  Lucia Mihailescu