Site coolinaria.ro

O viata fara zahar


O viata fara zahar Am in minte o imagine de film american in care o femeie deprimata isi ineaca amarul intr-o caserola uriasa de inghetata. Cred ca multe dintre noi avem tendinta de a ne consola cu ceva dulce, imaginandu-ne ca zaharul ne va alunga din suflet gustul amar lasat de o anumita deziluzie. Zaharul nu poate combate decat amarul din gura, eventual, dar cu ce risc? Sa devenim un popor de grasute joviale? Mai bine nu.
Zaharul, consumat in exces, contribuie la cresterea numarului de calorii si, implicit, la pierderea siluetei. Cel mai bine ar fi sa ne limitam pofta de dulce, sa mancam un cubulet de ciocolata si nu o tableta intreaga, sa preferam o inghetata pe bat sau la cornet si nu o caserola plina, sa punem o lingurita de zahar in cafea sau in ceai si nu toata zaharnita. Dar... unora ne este foarte greu sa ne limitam, fara sa ne dam seama ca riscam sa contactam boli grave, sa ajungem la obezitate (cu tot siragul ei de implicatii nefaste), la diabet, etc.
Exista solutii insa: indulcitorii artificiali. Acestia sunt substante chimice care au rolul de a indulci (la fel ca si zaharul). Ele sunt mult mai dulci decat zaharul si de aceea sunt necesare cantitati mici pentru a produce aceleasi efecte, sens in care numarul de calorii implicate este mult mai mic.
Principalii indulcitori artificiali sunt: aspartamul, zaharina, acesulfam K si sucraloza. Au existat voci care au sustinut ca aceste substante pot cauza cancerul, insa numeroasele studii care s-au intreprins in acest sens nu au generat rezultate care sa releve o legatura semnificativa intre indulcitori si boala in discutie. Numai aspartamul pare sa fie daunator pentru pesoanele care sunt bolnave de fenilcetonurie.
Diabeticii pot folosi indulcitorii artificiali cu succes fara a risca o crestere a glicemiei. Numai ca nu trebuie sa se multumeasca doar cu faptul ca un anumit produs are pe ambalaj mentiunea "fara zahar". Iaurturile, bomboanele, ciocolata, prajiturile fara zahar pot contine alte substante (de exemplu faina), care sa provoace cresterea numarului de calorii si a glicemiei.
Asadar consumul de produse fara zahar (valabil si pentru sucurile light) nu este o garantie ca nu ne vom ingrasa sau ca nu ne vom imbolnavi. Daca mancam astfel de produse in exces caloriile se acumuleaza si dauneaza. Sa nu uitam sa mancam fructe si legume si sa mai bem si apa si nu exclusiv sucuri dietetice.

Autor:  Raluca Alupoaie