Site coolinaria.ro

Detoxifierea de primavara si alimente recomandate pentru consumul zilnic


Detoxifierea de primavara si alimente recomandate pentru consumul zilnic Alimentele cu efecte detoxifiante si unele plante care poseda aceleasi proprietati sunt punctele de rezistenta ale oricarei diete de detoxifiere. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor din corp, dar in acelasi timp pot stimula si sistemul imunitar prin unele minerale si vitamine pe care le contin si de care organismul a fost lipsit pe parcursul iernii.

Detoxifierea de primavara a organismului are efecte bune si pentru scaderea greutatii corporale, si pentru starea generala de bine si trebuie facuta obligatoriu in acest anotimp daca dorim sa incepem anul cu dreptul si sa nu fim nevoiti in plina vara sa adoptam schimbari prea bruste de dieta din motive de sanatate. Pentru o eficienta crescuta, detoxifierea poate face apel la alimentele incarcate cu nutrimente, fibre si antioxidanti, nu foarte multe, dar convenabile ca pret si usor de gasit pe piata.

Mai inainte de orice, nutritionistii ne recomanda pentru detoxifierea de primavara reducerea drastica a grasimilor din alimentatie si apelul la proteine din carnea fara grasimi, dar mai ales proteine vegetale. Proteinele sunt necesare pentru a ne permite sa ne desfasuram activitatea intr-un ritm normal si nu pentru detoxifiere. Pentru eliminarea toxinelor, foarte indicate primavara sunt urmatoarele alimente incarcate cu tot felul de substante care scapa organismul de excesele din trecut:

- Cereale: Ovazul fulgi si ovaz integral, quinoa, hrisca
- Fructe: Mere, fragi, cirese, prune, smochine, curmale, fructe de goji si fructe de padure
- Legume: Broccoli, sparanghel, varza de bruxelles, telina, conopida, dovlecei, mazare, ridichi, spanac, usturoi, ceapa, zarzavaturi proaspete
- Nuci si seminte: migdale, nuci, fistic, castane
- Condimente: busuioc, marar, patrunjel, coriandru, seminte de susan, tahini, rozmarin, salvie, cimbru, oregano, chimen.

Alaturi de alimente cu efect detoxifiant precum cele amintite mai sus si ceaiurile din plante sunt parte obligatorie a dietelor de detoxifiere, foarte utile fiind acum ceaiurile din papadie, Citronela (iarba lamaioasa), frunze de mesteacan, lemn dulce, lavanda si altele, unele dintre acestea trebuind insa consumate cu moderatie deoarece pot fi periculoase pentru gravide, copii sau persoane suferinde de anumite afectiuni cronice.

Interzise la dietele de detoxifiere sunt carnea de porc, de vita si derivatele lor, alimente acide precum rosiile, laptele, painea alba, bananele, zaharul si sarea in exces, avocado, cafeaua si ciocolata, alunele prajite, ciupercile, aluaturi, pizza si orice alt produs care se remarca printr-un nivel crescut de aciditate. Inclusiv apa minerala trebuie consumata cu mare moderatie fiind bine sa se bea apa plata din abundenta, dar foarte rar apa minerala sau vin ori bere.

Exista in prezent zeci de diete de detoxifiere cu pretentii, iar persoanele interesate pot alege dintre acestea pe aceea care considera ca li se potriveste mai mult. A nu se uita totusi de faptul ca alimentele cu indice glicemic scazut, foarte bune la detoxifiere, sunt in egala masura si alimente alcaline care ajuta simtitor la reducerea inflamatiilor din organism, iar unele suplimente alimentare pot de asemenea face o treaba excelenta influentand in bine sistemul nostru imunitar si ajutand la eliminarea toxinelor din corp (vitamina E, omega-3, probiotice, urinal akut etc.).

Autor:  Lucia Mihailescu