Site coolinaria.ro

Cateva secrete pretioase ale gatitului de succes


Cateva secrete pretioase ale gatitului de succes Ca parte din desavarsirea abilitatilor noastre in plan culinar, secretele bucatarilor cu experienta sunt binevenite oricand si de aceea va propunem si dumneavoastra cateva idei pe care sa le puteti utiliza cu usurinta la prepararea meselor voastre de zi cu zi. Unele va sunt, poate deja cunoscute, dar altele va vo fi de mare ajutor in bcuatarie atunci cand se va ivi ocazia.

- Nu mai aruncati zeama in care ati fiert carnea de vita sau cea de pasare ci preparati-va singuri astfel de concentrate care fac preparatele mai gustoase si economii bune in buzunarele boastre. Gasiti cateva retete pe gustul dumneavoastra pentru a prepara zeama de carne si/sau legume si introduceti si condimente. Apoi congelati si puteti folosi cu incredere chiar si dupa o saptamana de zile zeama concentrata de carne si/sau legume.

- Procurati-va din comert sau faceti-va la comanda un suport suspendat pentru pahare si cani care sa fie montat de preferinta deasupra chiuvetei. Astfel veti avea paharele si canile folosite in mod frecvent mereu curate, stralucitoare si fara microbi. In acelasi mod va puteti amenaja si un spatiu pentru ustensilele de gatit care sa fie ferit de mucegai si microbi, acestea putand sa se scurga bine de surplusul de apa atunci cand nu aveti timp sa le uscati chiar dumneavoastra.

- Cresteti consumul dumneavoastra zilnic de lichide sanatoase preparandu-va singuri limonada cu ceva lamai si apa bine fiarta, filtrata si racita corespunzator. Astfel veti evita sa beti apa direct de la chiuveta si veti reusi sa evitati de asemenea si bauturile ieftine si nesanatoase din comertul nostru. Menta, scortisoara, mierea de albine sau portocalele si alte fructe de asemenea va vor servi de minune in acest sens.

- Nu aruncati sticlele folosite, mai ales daca au o forma si o culoare atragatoare. Retineti aceste recipiente din sticla pentru a le utiliza la depozitarea tuturor lichidelor de care aveti nevoie la gatit. Sticla este superioara plasticului sau altor materiale si e bine sa transferam imediat si otetul, uleiul vegetal, concentratele din zeama de carne sau sucurile din sticlele lor din plastic in recipiente diverse din sticla. Se mentin mai bine astfel chiar si la temperaturi mai mari, vara, si sunt reduse simtitor riscurile pe care le mai presupune folosirea frecventa a recipientelor din plastic.

- Nu intotdeauna suntem multumiti de calitatea pesmetului sau a grisului din comert. Nici faina alba nu este mereu de calitate superioara. De aceea, din motive lesne de inteles, putem opta mai des pentru folosirea firimiturilor de paine la gatit, acolo unde vom putea inlocui pesmetul sau grisul cu acestea. Mai ales daca avem posibilitatea sa ne cumparam o paine de calitate buna merita sa apelam la asemenea formula de compromis pentru parjolute, preparate din peste, ingrosarea de sosuri sau alte retete culinare. Similar, se pot face atat economii cat si mese gustoase daca ne preparam singuri crutoane crocante la cuptor din painea ramasa prin camara de alimente pentru o zi sau doua in plus.

- Orice ar mai spune unii, pasta de tomate sau sucul de rosii preparate in casa, dupa o reteta verificata si sigura, sunt superioare produselor similare din comert. Pentru aceasta putem apela la aprozarele unde se ofera si rosii la calitatea a doua, la preturi reduse, si sa introducem astfel la gatit un ingredient facut cu mana noastra, care sa dea un gust si o aroma superioara mancarii si sa contina mai multe nutrimente.

- Uleiul de masline e foarte la moda in prezent, dar si foarte scump daca e de calitate superioara. Mizati deci si in continuare pe uleiul de floarea-soarelui, dar dati bani mai multi lunar si pe un litru de ulei de masline extra. Va va fi de ajuns pentru a prepara salate si alte preparate crude sanatoase deoarece la gatit uleiul de masline nu trebuie sa fie adaugat decat in cantitati reduse pentru a se obtine rezultate de exceptie si bune beneficii pentru sanatate.

- Sa nu va fie jena daca nu sunteti capabili sau nu aveti timpul sa preparati un desert gustos si estetic la cuptor. Fructele proaspete si bine spalate sunt pe departe un desert foarte sanatos si gustos si de aceea merita sa aveti mereu la indemana pentru oaspeti sau membrii familiei si recipiente pline de fructe de tot felul. In plus, prin gatirea usoara a multor astfel de fructe impreuna cu ceva zahar brun sau sirop se pot obtine salate, frigarui sau alte deserturi excelente.

- Vinul ofera unele beneficii pentru sanatate daca se consuma in cantitati moderate, dar mai niciodata aceste plusuri de sanatate nu le vom obtine consumand vinul din comert. De aceea nu uitati sa faceti apel la un producator particular certificat si verificat in timp de la care sa va procurati uneori si un vin mai ieftin, dar si mai bun sau ceva branzeturi, lapte, oua sau miere de albine. Tot pe aceasta cale veti reusi sa va umpleti camara de condimente si verdeturi diverse, crescute de obicei in mod organic si superioare celor procurate din comertul obisnuit.

- Pe parcursul gatitului, in bucatarie nu trebuie sa se circule sau sa se desfasoare si alte activitati. Este una dintre regulile de aur ale prepararii meselor gustoare si sanatoase si toata familia trebuie sa inteleaga acest lucru si sa il respecte cu sfintenie. Bucatarul trebuie sa se afle intr-o dispozitie buna cand gateste, sa aiba libertate maxima de miscare si creatie, sa gaseasca toate ingredientele cu usurinta si sa aiba la indemana toate ustensilele necesare. Desi pare de domeniul magiei, gatitul in astfel de conditii va genera constant o mancare calitativ superioara deoarece si bucatarul va putea sa se concentreze exclusiv la activitatile specifice si nu sa fie incarcat de un stres suplimentar care sa il faca sa greseasca si reteta culinara si sa ignore si regulile elementare de igiena alimentara.

Autor:  Lucia Mihailescu