Site coolinaria.ro

Otetul este uneori mai eficient decat dezinfectantii din comert


Otetul este uneori mai eficient decat dezinfectantii din comert Studii recente vin sa ne confirme puterea mare de dezinfectare a otetului alimentar, acesta fiind in prezent considerat drept unul dintre cele mai complete dezinfectante din intreaga lume, superior in unele situatii chiar si dezinfectantelor celebre, cunoscute noua din reclamele succesive de la TV.

Faptul ca nu folosim frecvent otetul in prezent pentru operatiuni de dezinfectare se datoreaza preponderent mirosului sau ascutit si neplacut, dar cercetarile arata faptul ca solutiile de otet alimentar nediluate cu apa pot ucide bacteriile in procent de 99 la suta, elimina mucegaiul in proportie de 80 la suta si de asemenea virusii in proportie de 80 la suta.

Pana la ora actuala, nici o companie nu a revendicat otetul drept dezinfectant sau ingredient folosit la fabricarea de dezinfectante de bucatarie desi se cunoaste faptul ca germenii de regula devin rezistenti la dezinfectantele folosite in mod obisnuit in bucatarie, inclusiv cele pe baza de clor.

In cazul otetului alimentar, rezistenta bacteriilor la solutii pe baza de otet nu pare a fi atat de usor de produs, lucru care situeaza otetul alimentar la cote superioare din acest punct de vedere. Inconvenientul principal ramane insa mirosul care se poate mentine si la ore bune dupa utilizarea otetului pe post de dezinfectant daca nu se clateste indelung spatiul sau recipientul curatate cu otet.

Pentru a fi eficienta ca dezinfectant, solutia de otet trebuie sa prezinte o concentratie de cel putin 5 procente, existand si variante de otet alimentar cu o concentratie de pana la 9 procente. Astfel otetul poate fi utilizat atunci cand alte dezinfectante nu isi mai fac treaba fie sub forma de spray, fie direct aplicat pe carpa sau buretele de curatat.

Otetul este ideal ca dezinfectant si in camera de baie unde atat scaunul de toaleta cat si cada sau robinetele si faianta pot fi curatate foarte bine doar cu o solutie de otet 5%. Mirosul dispare in cateva ore, este adevarat, dar in lipsa de altceva e mai bine sa rabzi putin si sa stii ca ai facut o treaba buna decat sa lasi totul plin de bacterii.

Se preconizeaza ca pe viitor sa apara si solutii "parfumate" pe baza de otet in concentratii mai mari, dar pana atunci sa tinem seama de proprietatile speciale ale acestui produs alimentar si sa facem uneori apel si la serviciile sale mai ales cand nu avem la indemana o alta solutie eficienta de dezinfectare a locuintei noastre.

Autor:  Lucia Mihailescu