Site coolinaria.ro

Alimentatia corecta in acord cu formele corpului tau!


Alimentatia corecta in acord cu formele corpului tau! Felul in care aratam, adica forma trupului nostru pare a fi un criteriu excelent de selectare a unei diete optime de intretinere in acord cu ultimele descoperiri ale nutritionistilor de renume pe plan mondial. Rata metabolismului este strans legata de forma generica pe care o are trupul nostru si astfel se pot propune si diete de succes, diferentiate dupa rata metabolismului si modul in care arata corpul nostru.

Conform specialistilor, forma trupului unei persoane ne reveleaza in mod clar ce glande sunt mai active in organismul persoanei in cauza si deci controleaza digestia si rata metabolismului. Unele persoane, de exemplu, pot arde mai repede caloriile pe cand altele au mereu tendinta de a le depune pe corp sub forma de grasimi. Dintre glandele cu rol in reglarea ratei metabolismului, esentiale sunt: Glanda tiroida, Glandele suprarenale (adrenale), Glandele gonade si Glanda pituitara sau hipofizara.

Diferentierile se pot face nu doar dupa forma corpului, dar si dupa sex, femeile avand forme ale trupului usor diferite de cele ale barbatilor, dar in esenta se crede ca principiile dupa care se poate recomanda o dieta adecvata pentru o anumita forma a trupului si rata corespunzatoare metabolica sunt aceleasi astfel incat, indiferent daca esti barbat sau femeie, poti utiliza informatiile prezentate mai jos inspre propiul tau avantaj.

Tipurile de corp uman propuse de catre savanti pentru identificarea modului in care se ard caloriile, se depun grasimile si se gestioneaza energia sunt in numar de 4, la fel ca si glandele responsabile cu controlul ratei metabolismului. In acest sens, se poate discuta despre 4 categorii de forme ale corpului uman, respectiv:

1. Tipul tiroidian - cu talie inalta si membre alungite
2. Tipul suprarenal (adrenal) - cu solduri inguste, dar grasut chiar deasupra taliei
3. Tipul gonadic - in forma de para, cu posteriorul bine pronuntat si bust subtire
4. Tipul pituitar - mignon si cu trasaturi tineresti

Detaliat pentru fiecare dintre cele 4 categorii de trupuri umane, exista si informatie bogata pe Internet si in manualele de specialitate unde se evidentiaza modul in care se ard energiile, apetitul nesanatos si produsele cautate in mod deosebit pentru a il potoli precum si aspecte legate de rata metabolismului si modalitati de a pastra controlul asupra greutatii corporale.

Tipul tiroidian, de exemplu, este sedus la masa de alimentele bogate in amidon precum cartofii, orezul, porumbul, pastele fainoase sau placintele, consuma cafea si dulciuri in exces si de aceea inregistreaza cresteri mari de energie imediat dupa masa, urmate inevitabil de reaparitia apetitului la scurta vreme dupa aceea. Persoanele care se incadreaza la acest tip uman trebuie sa reduca la masa alimentele bogate in amidon, sa consume dulciuri si cafea cu mare moderatie si sa opteze mai des pentru legume, fructe si branzeturi sau lactate.

Tipul suprarenal (adrenal) este atras de alimentele bogate in grasimi si sare, consuma des alcool si de aceea nu prezinta un apetit alimentar marit, dar poate avea probleme cu scaderea in greutate odata ce a castigat mai multe kilograme in plus. La aceste persoane burtica devine proeminenta foarte repede, la fel sunt si depunerile de grasimi pe sale, pe umeri si in zona sanilor, lucru care deformeaza urat trupul si scade considerabil increderea in sine, mai ales in cazul femeilor. Dietele de slabire recomandate sunt de aceea mai drastice in acest caz, cu eliminare completa de grasimi, iar dupa atingerea greutatii optime se recomanda o dieta variata si moderata care sa nu mai conduca la cresteri in greutate, de asemenea cu atentie la aportul de grasimi si sare.

Tipul gonadic nu are probleme mari cu controlul greutatii corporale sau forma inestetica a trupului, aici putand intalni de obicei persoane foarte atragatoare, cu o silueta de invidiat. Persoanele de tip gonadic au insa un apetit nesanatos pentru mancarea picanta, pentru sosuri, smantana, frisca si alte produse similare, pline de calorii, si de aceea exista intotdeauna tendinta de a depune grasimi in special in zona posteriorului. Renuntarea sau consumarea cu moderatie a alimentelor din gama de mai sus precum si o dozare mai atenta a condimentelor la dieta vor permite o alimentatie normala si sanatoasa.

Tipul pituitar prefera lactatele si dulciurile, mananca mai mult in prima parte a zilei si mai putin in ultima parte si de aceea cei prezenti aici tind sa fie destul de obositi la finalul zilei, lucru care are un impact negativ asupra vietii de familie. Nu au probleme cu controlul greutatii corporale insa ar trebui sa se alimenteze mai bine la pranz si la cina, nu neaparat in portii mai mari, dar apeland la un meniu mai variat, bogat in nutrimente esentiale din toata gama.

Pentru fiecare forma a corpului din cele prezentate anterior, exista si cate o dieta care sa tinteasca stimularea glandei dominante, aceste diete fiind de asemenea disponibile pentru consultare atat in mediul electronic cat si in lucrarile de specialitate. Nu doar glanda dominanta trebuie insa stimulata prin alimentatia corecta, dar si celelalte glande cu rol in controlul ratei metabolismului vor necesita o atentie speciala in cadrul unei diete optime si de aceea este nevoie de un studiu serios inainte de a se putea alege o dieta sanatoasa si de succes.

Dietele care pun accent pe forma corpului si stimularea glandei dominante trebuie adoptate si cu recomandarea medicului, putand sa existe afectiuni sau episoade mai vechi de boala care sa puna piedici serioase adoptarii unor asemenea diete. Sunt toate diete de succes, cu sanse bune de reusita, dar este nevoie de informatie de calitate si supravegherea unui specialist pentru a nu se inregistra si efecte secundare de nedorit ca urmare a adoptarii unui asemenea plan alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu