Site coolinaria.ro

Masuri de siguranta alimentara pentru elevii si studentii din camine


Masuri de siguranta alimentara pentru elevii si studentii din camine Pentru tinerii care fac studiile departe de casa, in caminele special amenajate pentru dansii masurile de igiena si siguranta alimentara sunt de o importanta vitala, acum mai mult de cat oricand ei putand sa contracteze diversi paraziti si microbi care apoi sa ii urmareasca toata viata si sa le cauzeze probleme grave de sanatate.

Traiul la comun precum si servirea hranei in conditiile improprii de la camine presupune masuri de siguranta alimentara suplimentare si de aceea am gasit util sa le reamintim tinerilor ce sa faca pentru a se proteja de intoxicatii alimentare, de paraziti si de tot felul de germeni si microbi care le pot ameninta sanatatea:

- Aruncati toate alimentele care au fost lasate descoperite peste noapte chiar daca riscati sa faceti foame pentru restul zilei;

- Impreuna cu colegii de camera puneti bani mana de la mana sau gasiti o formula prin care sa va procurati un frigider mai micut, dar deosebit de util pentru pastrarea hranei in conditii civilizate;

- Faceti cumparaturi mai des si nu depozitati produse alimentare in camera de camin pentru mai mult de 2 zile;

- Daca va gatiti in camera, igienizati constant spatiul unde se gateste si se serveste masa cu dezinfectante de bucatarie si/sau bicarbonat de sodiu si apa calduta;

- In camera folositi papuci de casa si nu permiteti nimanui sa intre incaltat. De asemenea nu folositi covoare care se imbiba usor cu praf ci recurgeti la mochete usor de curatat cu aspiratorul sau cu mopul umezit cu apa calduta si clor sau un dezinfectant parfumat;

- Instalati-va un termometru de camera si verificati constant temperatura in camera pentru a mentine valorile la un nivel optim ca sa preveniti mucegaiul si pentru a va aduce aminte sa depozitati in timp util preparatele la frigider;

- Nu tineti carnea sau derivatele de carne pentru gatit decat la congelator;

- Faceti cu randul atat aprovizionarea cat si gatitul dupa un grafic convenabil pentru toata lumea;

- Nu aduceti mancarea in camera de camin daca mancati la cantina;

- Daca va permiteti, procurati-va un cuptor cu microunde pentru incalzirea hranei si prepararea de gustari mai consistente. Nu e chiar recomandat, dar astfel microundele vor ucide cam toate bacteriile din alimentele usor alterate sau suspecte;

- Separati net spatiul de gatit si cel de depozitare a alimentelor de spatiul de zi unde va desfasurati restul activitatilor. De preferat este ca spatiul de gatit sa nu se afle in imediata apropiere a ferestrelor de ventilare pentru a evita praful si accidentele;

- Pentru depozitarea alimentelor apelati si la pungile sigilate din plastic pentru congelator si frigider, la recipientele din sticla astupate etans si, in general, tineti cam toata mancarea fie sub capac, fie ermetic inchisa intr-un container sau o punga chiar si daca e vorba despre cartofi sau ceapa;

- Nu lasati vesela si tacamurile expuse ci spalati-le cu atentie, uscati-le si pastrati-le in trusele lor speciale pentru a nu le contamina din neatentie;

- Fierbeti toata apa care se consuma peste zi, filtrati-o si imbuteliati-o in recipiente din sticla si nu uitati sa consumati si ceaiuri din plante mai des;

- Apelati la sucuri naturale din fructe si legume, alimente si suplimente alimentare cu rol in stimularea sistemului imunitar mai ales daca sariti des peste micul-dejun. Consumati de aceea dimineata alaturi de cafea sau separat un suc abia preparat de citrice, de mere sau de morcovi, fructe crude si bine spalate, un ceai generos de plante sau cate o tableta de multivitamine;

- Preparati-va mancarea mai des prin fierbere indelungata sau la cuptorul cu microunde chiar daca asta inseamna sa privati ingredientele de multe vitamine si minerale;

- Nu va apropiati de mancare sau de spatiul de gatit cand veniti de afara ci improspatati-va repede spalandu-va mainile si fata cu un sapun de calitate;

- Dezinfectati periodic nu doar podeaua si peretii camerei de camin, dar si asternuturile, hainele si incaltamintea. Puteti apela la curatoria chimica sau puteti sa le duceti acasa si sa va aduceti altele curate;

- Separati intotdeauna carnea de celelalte produse alimentare si procedati la fel si cu ouale, branzeturile, pestele sau legumele si fructele aduse de la cumparaturi. In caz contrar puteti usor contamina intreaga mancare doar de la un singur produs suspect sau insuficient de bine spalat;

- Desi gratarele sunt o alternativa atragatoare la gatit, feriti-va cat puteti de mult de mancarea preparata astfel si gatiti-va toate alimentele la temperatura inalta suficient de lung (minimum 10-15 minute) cat sa ucideti toate bacteriile, de regula prin fierbere indelungata sau, daca nu aveti timp, prin gatire la microunde.

Autor:  Lucia Mihailescu