Site coolinaria.ro

Cele 10 porunci sacre ale alimentatiei sanatoase


Cele 10 porunci sacre ale alimentatiei sanatoase 1. Mancati hrana cat mai diversificata si incarcata cu nutrimentele esentiale.

2. Selectati pentru prepararea meselor zilnice cu preponderenta cereale integrale, legume, fructe si verdeturi proaspete.

3. Mentineti-va greutatea corporala la cote normale practicand miscare fizica, alimentandu-va stiintific si servind mesele dupa un program fix.

4. Consumati la masa portiile recomandate de catre specialisti, nu mai mult si nici mai putin.

5. La mesele principale mancati suficient cat sa va potoliti apetitul alimentar si nu sariti peste nici una dintre mesele zilei.

6. Nu renuntati la grasimi, oua, unt, carne sau lactate si branzeturi si alte produse animale ci doar reduceti simtitor aportul lor la dieta.

7. Reduceti drastic aportul zilnic de sare si zahar din dieta dumneavoastra.

8. Nu ma limitati doar la preparatele pe care le stiti de la mama de acasa si de prin vecini ci incercati retete sanatoase cat mai variate si cu ingrediente diverse.

9. Daca aveti probleme de natura alimentara sau de greutate tineti un jurnal, documentati aceste probleme, apelati si la medici si ajustati-va dieta in functie de necesitatile organismului dumneavoastra si de predispozitiile sale genetice.

10. Introduceti toate schimbarile de dieta sau dietele nou adoptate in mod treptat si nu brusc. Lasati organismul sa primeasca semnalele potrivite in timp si sa isi ajusteze functiile la necesitatile dumneavoastra.

Regula suplimentara: Bazati-va mult si pe propriile instincte si pe semnalele de refuz sau acceptare generate de organism si schimbati-va obiceiurile alimentare in acord cu acestea.

Autor:  Lucia Mihailescu