Site coolinaria.ro

Alimente sanatoase pe care copiii le iubesc in mod deosebit


Alimente sanatoase pe care copiii le iubesc in mod deosebit Nu este intotdeauna adevarat faptul ca cei mici ar prefera doar mancare nesanatoasa, de regula prea dulce, prea sarata sau prea lipsita de nutrimente. Multi copii dezvolta inca de mici adevarate pasiuni pentru unul sau mai multe preparate de "mare succes" si raman credinciosi acestor preparate pentru ani buni de zile.

De regula nu propriile gusturi si alegeri dicteaza copiilor sa aleaga o mancare nesanatoasa ci mai degraba politica foarte proasta si periculoasa de difuzare a unor spoturi publicitare cu specific alimentar starneste curiozitatea celor mici care apoi vor consuma din spirit de imitatie anumite alimente nocive si nu pentru ca le place cu adevarat ce mananca ei acolo.

Tot din spirit de imitatie, la gradinita sau mai tarziu la scoala, cei mici se pot influenta negativ in planul alegerilor alimentare astfel incat sa te trezesti ca parinte complet surprins atunci cand descoperi ca in ciudata eforturilor tale copilul refuza sa asculte de ratiune si urla dupa ciocolata, pizza sau biscuiti cu maimutoi din plastic.

Din fericire, exista si multe produse sanatoase pe care copiii nu le vor refuza si pe care sa le putem folosi drept cal de bataie de fiecare data cand nu dorim sa raspundem solicitarii celui mic de a consuma un anume produs nesanatos. Cerealele fortificate, de exemplu, pentru copii si laptele sunt refuzate foarte rar, fiind de regula alimente preferate si des promovate pe canalele TV sau la scoala.

Multe fructe, dar in special cele zemoase si ceva mai dulci precum kiwi, piersici, caise, mere, pere, prune sau ananas sunt gustate in mod special de copii, iar mamicile inspirate stiu sa prepare si cate o salata de fructe de toata frumusetea unde sa adauge si ceva seminte nutritive, putin iaurt fortificat cu omega-3 sau alte ingrediente bune pentru cei mici.

Broccoli, varza, conopida, dar si alte legume nu par usor de administrat celor mici, dar aceasta se intampla in realitate din vina parintilor, ei insisi parca putin convinsi de gustul bun si utilitatea acestor produse la dieta. Parintii trebuie mai intai de toate sa fie ei insisi indragostiti de aceste preparate sanatoase si sa le manance cu mare pofta chiar dansii pentru ca si cei mici sa ii imite asa cum fac cu alte aspecte din viata lor.

Adevarul este ca organismul in crestere a copiilor le va da acestora semnale pozitive si ei vor accepta mesele de legume fara retineri daca nu exista un stres suplimentar sau motive de indoiala ca intr-adevar ceea ce li se prezinta este ceva bun si sanatos.

Nu altfel stau lucrurile cu fulgii de ovaz foarte recomandati pentru micul-dejun al unui copil. Pentru aceasta, parintii pot recurge si la fructe sau alte ingrediente, dar ovazul trebuie preparat totusi la superlativ pentru ca cel mic intr-adevar sa dezvolte o pasiune si pentru acest fel de mancare.

Ouale, rosiile si spanacul sunt alte cazuri celebre de alimente pe care cei mici le refuza constant, dar iarasi si aici este vina parintilor care nici nu au rabdare si nici nu isi folosesc imaginatia pentru a realiza niste retete culinare la care oricine ar rezista cu mare greutate. Oul nu trebuie neaparat consumat cu lingurita dintr-un pahar, iar rosiile nu trebuie sa fie asezate in farfurie in felii mari ori prea groase pentru gustul celui mic.

Fierul si calciul sunt esentiale la dieta copiilor, dar nu e usor sa convingi copiii sa manance alimentele care le includ. Unii parinti cred ca au gasit solutia ideala si isi imbiba copilul cu suc de portocale pana ce acesta mananca tot din farfurie, dar mai util este sa antrenam mai intai copilul in niste activitati de gatit lipsite complet de pericole pentru a il convinge mai apoi sa isi consume ficateii de pui din farfurie sau piureul de spanac ori ouale sau fripturica slaba de purcel. Laptele din fericire e mai usor de administrat, dar nu si unele legume bogate in calciu.

Ca regula de baza, pentru parinti ar trebui sa fie clar de acum incolo faptul ca cei mici nu vor manca cu placere o masa pe care tu insuti ai refuza-o, dar ca ei vor dezvolta adevarate pasiuni pentru alimentele care vad cu ochii lor ca sunt consumate cu placere la fiecare masa de catre adulti sau alti copii.

Indiferent de gustul usor ciudat la prima inghititura sau de micile strambaturi cauzate de unele condimente si arome, copiii au o curiozitate innascuta pentru multe, mancarea inclusiv, si ei vor fi cu atat mai interesati cu cat organismul le va transmite semnale pozitive. Merita deci sa le acordati credit din acest punct de vedere si sa incercati sa va convingeti mai intai voi, parintii, ca mancarea pe care le-o serviti este delicioasa pentru a fi siguri ca cei mici intr-adevar o vor si manca cu mare placere.

Autor:  Lucia Mihailescu