Site coolinaria.ro

Cat colesterol riscam sa depunem pe artere servind carne din surse diverse?


Cat colesterol riscam sa depunem pe artere servind carne din surse diverse? Se stie in general faptul ca pestele este mai sarac in colesterol decat carnea de vita sau cea de porc, aducandu-ne in plus si suplimente utile de acizi grasi omega-3, dar nu intotdeauna acest lucru este valabil, existand si specii de peste care genereaza cantitati similare de colesterol cu cele provenite din carnea de vita, de porc sau alte surse.

Este deci util sa aflam si noi cam ce specii de peste sunt mai sarace in colesterol si, comparativ, sa vedem si cat colesterol putem acumula prin servirea unei portii de carne de aproximativ 100 de grame. Astfel vom putea pe viitor sa ne gandim mai atent ingredientele la gatit si sa ne pazim de varietatile de carne mult prea incarcate cu colesterol pentru a fi consumate frecvent.

Codul, de exemplu, contine aproximativ 45mg de colesterol la 100 de grame, iar macroul aprox. 60 de mg la 100 de grame. Caracatita, surprinzator, nu contine decat 41 mg/100 grame si cam tot pe aici se situeaza si pestele-spada. Tonul se apropie de 50mg colesterol pe suta de grame de carne, iar pastravul aproximativ 60mg/100 grame.

Comparativ cu valorile oferite mai sus pentru orientare, veti vedea ca prin consumul de carne de alta natura nu acumulam colesterol in cantitati mult mai mari ci destul de apropiate de cele prezente la consumul de peste. Astfel, carnea de pasare, cu sau fara pielita, genereaza aprox. 70mg/100 grame, carnea slaba de vita tot cam 70mg/100 grame si la fel stau lucrurile cu muschiuletul de purcel, fara grasime. Surprinzator, carnea de miel fara grasimi genereaza mai mult colesterol, adica aprox. 80mg/100 grame.

Odata ce avem acces la astfel de informatii si intelegem ca deopotriva carnea de peste cat si cea din alte surse genereaza suficient colesterol ca sa fim nevoiti sa limitam consumul sau la maximum 3 mese de carne pe saptamana, dar nu mai mult de 100 de grame pe portie vom putea sa cadem de acord asupra faptului ca persoanele care consuma peste in mod special nu sunt nici mai putin expuse cresterii colesterolului si nici obligatoriu mai sanatoase decat cele care prefera carnea de vita sau cea de porc fara grasimi.

In concluzie, daca dorim sa ne mentinem sanatatea la un bun nivel macar in ce priveste tinerea colesterolului sub control, e recomandat sa limitam aportul de carne la dieta si sa optam decisiv pentru introducerea de cereale, fructe, legume si verdeturi in meniurile noastre zilnice. Astfel vom reusi sa protejam sistemul circulator de multe afectiuni, iar greutatea noastra de asemenea se va mentine la un nivel optim.

Autor:  Lucia Mihailescu