Site coolinaria.ro

Conformatia fetei noastre ne dezvaluie cum putem sa mancam mai sanatos


Conformatia fetei noastre ne dezvaluie cum putem sa mancam mai sanatos Ultimul trend in materie de diete ne dezvaluie cum putem sa mancam mai sanatos acordand atentie nu grupei noastre de sange sau ratei metabolismului ci, paradoxal, aspectului fetei noastre. Bazandu-se pe studii mai vechi intreprinse de nutritionisti din Germania, aceasta dieta a "fetei" propune ipoteze mai mult sau mai putin stiintifice aratandu-ne faptul ca multe dintre problemele de sanatate pe care le avem pot fi regasite si pe chipul nostru, fie printr-o culoare anormala a tenului, inflamatii din zona fetei sau probleme ale pielii din jurul ochilor.

In principiu, dieta "fetei" ne spune ca propriul nostru chip este un factor de luat in seama atunci cand dorim sa ne mentinem sanatatea la niveluri optime, multe dintre afectiunile cronice de care poate suferi organismul uman putand sa imprime pe ten si in cutele fetei semne clare ale bolii, fie aceasta diagnosticata deja sau ascunsa. Aspectul pielii fetei, textura sa, culoarea precum si liniile care apar cu timpul aici s-ar parea ca pot trimite la unele deficite de minerale si vitamine din alimentatie, dar si la intolerante sau alergii alimentare ale persoanei analizate.

Plecand de la aceste teorii, nutritionista de origine sud-africana, Elizabeth Gibaud, a dezvoltat un adevarat plan alimentar adresat diferitor conformatii ale fetei, publicand si o carte de mare succes in Occident numita in original "The Facial Analysis Diet", unde se prezinta pe larg atat teoriile stiintifice care stau la baza unor astfel de diete cat si masurile in plan alimentar care pot fi luate in functie de rezultatele analizei fetei de catre un specialist. Pe baza unor diagrame prezente in aceasta carte, chiar si cititorii isi pot diagnostica eventualele probleme de sanatate, adoptand apoi dieta corespunzatoare dintre cele recomandate in cea de-a doua jumatate a publicatiei "The Facial Analysis Diet".

Conform autoarei Elizabeth Gibaud exista 6 tipuri de fete care se incadreaza la clasificarea facuta in acord cu conformatia fetei umane, acestea fiind in ordinea lor Tipul A, Tipul B, Tipul C, Tipul D, Tipul E si Tipul F. Fiecare dintre aceste fizionomii este guvernata de un anume organ din corp, iar caracteristicile lor sunt prezentate in detaliu in cartea de nutritie amintita anterior. Tipul A, de exemplu, de fizionomie este guvernat de glanda tiroida si prezinta caracteristici precum pielea uscata, nasul lucios, par inert, ochi umflati si extremitati reci, iar persoanele care se regasesc aici ar trebui sa evite alimente precum ciocolata, vinul rosu, drojdia si produsele din drojdie, faina alba sau fructele de mango. Cei incadrati la tipul A pot insa introduce la dieta alimente sanatoase precum merele, cartofii, castravetii, ovazul si altele din lista recomandata de autoare.

Tipul B de fizionomie este guvernat de ficat si are caracteristic precum pielea galbuie, in special in jurul gurii, nasul albastriu sau mereu rosu, limba aspra si ingrosata, urechi rosii, iar persoanele care se incadreaza la acest tip nu trebuie sa consume alcool, cafea, banane sau citrice ci este bine sa opteze constant pentru alte alimente precum cartofii, usturoiul, caise, piersici, cirese si altele. La tipul C de fizionomie, caracteristicile sunt fata umflata, retentia de apa in organism, ochii umflati, iar acestor persoane li se interzice consumul de branzeturi, fructe conservate, carne de porc si produse din soia si li se recomanda alimente sanatoase precum broccoli, peste proaspat, ceapa, ananas sau spanac.

Tipul D de fizionomie prezinta un ten inflamat, pori largi sau, dimpotriva, foarte inchisi pe intreaga fata, o frunte brazdata de linii orizontale si aceste persoane trebuie sa evite maioneza, aluaturile, fructele de mare, dar si orezul. Li se recomanda sparanghelul, fructele de padure si alte alimente sanatoase. Pentru tipul E, fizionomia prezinta un ten presarat de cosuri, acnee si alte probleme de acest tip, iar cei care se incadreaza aici trebuie sa evite in principal berea si ouale, dar si stafidele, pepenii rosii sau capsunile. Se pot insa consuma fara probleme varza, unt, mere, ovaz si o serie de alte produse sanatoase. In sfarsit, tipul F de fizionomie prezinta o frunte rosie, cearcane intunecate in jurul ochilor, limba aspra, iar cei de la aceasta categorie nu ar trebui sa consume vinete, branzeturi cu mucegai, otet, vin rosu sau cartofi dulci. Pot insa consuma legume boabe, zarzavaturi verzi si proaspete, grapefruit sau piersici.

Foarte detaliata si cu meniuri bine puse la punct, cartea autoarei Elizabeth Gibaud merita studiata cu atentie si tradusa si in limba romana de catre o editura care va considera aceasta drept o investitie buna in sanatate si cresterea calitatii vietii. Tot in cuprinsul acestei carti ni se recomanda sa optam pe cat de des posibil pentru alternativele bio ale unor produse de bacanie precum pastele, orezul, ovazul sau cartofii. Astfel, sunt aratate calitatile superioare ale pastelor fainoase integrale, ale orezului brun, a fulgilor de ovaz sau a untului nesarat in raport cu margarina. Cafeaua si alcoolul sunt considerati inamici ai sanatatii, ele trebuind sa fie inlocuite de consumul crescut de apa.

O serie dintre celebritatile momentului au incercat deja aceasta dieta bazata pe fizionomia fetei, iar primele lor reactii sunt dintre cele mai favorabile, ei fiind bucurosi ca nu sunt pusi la o dieta restrictiva si ca trebuie doar sa renunte la unele produse si sa mareasca aportul altora in meniurile lor zilnice. Neexistand deocamdata studii stiintifice care sa probeze eficienta unei astfel de diete, marturiile celor care au incercat-o sunt singurele evidente care sa ne-o recomande si noua, iar celebritatile spun ca e ok si ca, adoptand aceasta dieta "medicala", nu riscam sa ajungem la deficite de nutrimente la fel ca in cazul altor diete, mult mai trambitate, dar si pline de tot felul de riscuri ascunse.

Autor:  Lucia Mihailescu