Site coolinaria.ro

Atelier culinar pentru toate varstele


Atelier culinar pentru toate varstele Cartile de bucate sunt ajutoare foarte bune in bucatarie, dar nu intotdeauna ne vor invata aspecte practice absolut necesare pe parcursul gatitului. In mod normal, cursurile de bucatarie ar trebui sa fie obligatoriu prezente in cadrul procesului de invatamant, in special pentru liceeni, dar intrucat nu este asa trebuie cu totii sa apelam fie la experienta celor mai vechi intr-ale artei culinare, fie la sfaturi utile precum cele din randurile urmatoare.

Toate recomandarile oferite atat de cartile de bucate serioase cat si de catre alte surse de informare credibile sunt de regula incercate in mod practic si verificate pe toate partile astfel incat sa sa fie de un real folos pentru incepatori. Unele sunt fascinante prin simplitatea si eficienta lor, iar altele ne introduc treptat in universul marilor maestri culinari invatandu-ne sa respectam si sa apreciem la superlativ aceasta straveche arta a gatitului.

1. Unul dintre cele mai cunoscute secrete ale gatitului, stiut, dar nu si aplicat constant, priveste folosirea uleiurilor vegetale la prajire. Din cauza confuziei generata de asa-numitul gatit sanatos, fara unt saui a grasimi, multa lume a ajuns sa creada ca este bine sa utilizezi exclusiv ulei vegetal la prajit, dar adevarul este ca o cantitate mica de unt sau grasime adaugata alaturi de uleiul vegetal va proteja alimentele de carbonizare, acestea plutind usor in tigaie fara a se mai lipi de fundul sau peretii sai. Astfel se gateste si mai eficient, dar si mai sanatos, stiut fiind faptul ca toate resturile carbonizate sunt cancerigene pe termen lung.

2. Marinatele, sosurile si alte lichide folosite la gatit nu se impaca deloc bine cu plasticul sau cu aluminiul si de aceea trebuie intotdeauna sa ne pazim de utilizarea unor recipiente din aceste materiale si sa apelam constant la inox, portelan sau sticla, calduros recomandate pentru prepararea si depozitarea preparatelor lichide. Se poate intampla sa nu ai la indemana o data un recipient potrivit, dar nu este sanatos si nici eficient la gatit sa apelezi constant la recipientele din plastic sau din aluminiu.

3. Cumpatarea bucatarului in folosirea ingredientelor la gatit va dicta de regula si cumpatarea noastra la masa. Nu ne mai ingrasam si nici nu mancam prea mult sau prea putin daca bucatarul are experienta si stie sa dozeze intotdeauna nutrimentele din preparatele pe care le servim. Un bucatar bun nu este nici zgarcit cu ingredientele mai scumpe si nici risipitor cu cele ieftine si ne va servi mereu preparate gatite sanatos si delicioase, dar nu si incarcate de grasimi, sare sau zahar.

4. La depozitarea alimentelor, bucatarii cu experienta invata din timp toate secretele care sa le permita sa nu ramana niciodata descoperiti atunci cand pregatesc o masa pentru mai multe persoane. Cartofii, ceapa, faina, orezul, uleiul vegetal, untul sau zaharul nu trebuie niciodata sa lipseasca din camara de alimente, acestea fiind pastrate aici atat in locuri aerisite, uscate si racoroase cat si in prezenta unor conservanti naturali care sa le pazeasca de degradare. Cartofii se impaca, de exemplu, bine cu merele, dar nu si cu ceapa, iar castravetii nu se depoziteaza niciodata la un loc cu rosiile.

5. Orice incepator intr-ale gatitului nu ar trebui sa se lase sedus de stralucirea si aparenta utilitate a multor recipiente si ustensile de gatit de pe piata, uneori larg promovata pe canalele de media ci ar trebui sa mizeze intotdeauna pe ustensile cu adevarat performante care pot fi curatate usor, sunt fabricate din materiale durabile si nu trebuie schimbate lunar sau anual ci raman in bcuataia noastra in conditii excelente pentru vreme indelungata. Uneori asemenea obiecte de gatit sunt, e adevarat, mai scumpe, dar de regula este nevoie doar de insusirea unor sfaturi bune si de ceva munca de cautare prin magazine.

6. Nu in ultimul rand, gatitul modern nu se mai poate face in absenta unor electrocasnice si utilitati absolut necesare. Aragazul, cuptorul, frigiderul, hota, o chiuveta bine aleasa si un spatiu eficient de gatit sunt obligatorii daca dorim sa preparam masa sanatos si rapid. De aceea, la alegerea acestor aparate, nu va uitati la preturi in primul rand (se pot face rate si diferentele de preturi nu sunt chiar asa de mari) ci la eficienta, la consumul de energie si la modul in care acestea se vor incadra in bucataria dumneavoastra. Exista o oferta bogata pentru toate buzunarele si toate gusturile si nu e bine sa ne grabim chiar daca riscam sa ramanem 1-2 luni fara aragaz sau fara un frigider convenabil cu nevoile noastre pe termen lung.

Autor:  Lucia Mihailescu