Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru o alimentatie echilibrata


Sfaturi pentru o alimentatie echilibrata Secretele unei diete de succes sunt legate in primul rand de un echilibru perfect intre cantitatea de alimente consumate intr-o zi si activitatea fizica efectiva pe care o depuneti in ziua respectiva si mai apoi de alegerea optima a unei game variate de alimente care sa poata oferi necesarul zilnic de vitamine pentru organismul dumneavoastra.

in ambele cazuri expuse mai sus trebuie sa fim intotdeauna atenti la diversitatea alimentara cu care ne obisnuim de-a lungul timpului astfel incat dieta noastra de baza sa contina cat mai multe fructe, legume si zarzavaturi, dar si alimente bogate in fibre de tipul painii integrale, a cartofilor, orezului si pastelor. Carnea, branzeturile si produsele lactate au si ele un rol important in alimentatie insa in special consumul de carne trebuie rationalizat pentru a se putea tine sub control nivelul de grasimi din organism si pentru a nu impieta asupra mecanismelor de procesare eficienta a alimentelor.

O alimentatie sanatoasa se va baza in primul rand pe produse care nu sunt de origine animala si va include obligatoriu cereale diverse, orez, paste si cartofi pregatite cat mai usor posibil, fara un aport mare de grasimi animale sau vegetale. Fasolea, mazarea, bobul sau lintea pot si acestea sa aduca un plus de diversitate alimentara fiind bogate in vitamine, dar si in fibre alimentare.

In al doilea rand consumul de fructe si legume proaspete este total recomandat si cu toate ca acesta este un adevar general acceptat destul de putine persoane recurg la aceste sfaturi deosebit de utile pentru sanatate. intr-o singura zi ar trebui sa consumam cel putin 5 portii de mere, pere, banane, portocale, etc., iar daca exista timp suficient pentru prepararea lor, salatele de fructe sau de cruditati sunt si acestea un adevarat elixir al tineretii. Pentru cei grabiti 2-3 pahare de suc natural de fructe sau legume vor fi suficiente ca sa aduca aportul necesar de vitamine si minerale peste zi.

Nu trebuie uitat nici de consumul regulat de peste fie proaspat, fie congelat, fie la conserve. Saptamanal ar trebui sa mancam doua portii sanatoase de peste pentru ca este o sursa rara de substante absolut necesare bunei functionari a organismului nostru. Anumite tipuri de peste oceanic ajuta si la prevenirea accidentelor cardio-vasculare, iar altele contin vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea omului.

Tot o dieta sanatoasa trebuie sa tinteasca la reducerea nivelului de grasimi din alimentele consumate in mod regulat si de asemenea se doreste si o mentinere a consumului de sare in limitele a 6 grame pe zi si nu mai mult. Zaharul si acesta poate reprezenta o problema daca nu se tine sub control doza rezultata fie din consumul direct prin adaugarea sa in ceai sau cafea fie prin consumul alimentelor cu continut mare de zahar. Tot zaharul are un impact negativ asupra danturii crescand la un nivel alarmant aciditatea din cavitatea bucala si demineralizand dintii pana la punctul in care acestia pot fi foarte vulnerabili in fata cariilor dentare.

Multe persoane nu au o viata suficient de activa nici la locul de munca si nici acasa si de aceea este de dorit ca alimentatia sanatoasa sa fie combinata cu multa miscare si exercitii fizice pentru a se evita riscurile cresterii in greutate, dar si pe acelea ale accidentelor cardio-vasculare, diabetului sau disfunctiilor de natura psihica. Nu e recomandat deci sa mancam mai mult decat avem nevoie respectiv nu trebuie sa consumam o cantitate mai mare de alimente decat daca ne supunem organismul la eforturi fizice mai mari. In cazul in care totusi am mancat prea mult e bine sa facem si o scurta plimbare dupa masa combinata cu alte activitati placute si menite sa arda caloriile castigate in plus.

Nu in ultimul rand consumul de lichide din abundenta, cel putin 1.5 litri pe zi, va constribui din plin la mentinerea unui tonus pozitiv si o sanatate de invidiat. De evitat sunt insa bauturile carbogazoase puternice precum si sucurile bogate in zahar. Alcoolul este si acesta recomandat, dar in cantitati mici si tinandu-se intodeauna cont si de recomandarile medicului. Cafeaua si ceaiurile de esente tari trebuie reduse la minim si nu e bine sa le bem decat dupa ce am servit micul dejun pentru a nu obisnui organismul cu solicitari care in timp il pot uza peste masura.

Si, tot legat de micul dejun, sa incercam sa nu uitam de aceasta masa importanta a zilei pentru ca este nu doar un obicei foarte sanatos, dar ajuta si la mentinerea greutatii in limitele sale optime mai ales atunci cand preferam sa servim seara o cina frugala, asa cum se si recomanda, si ne trezim a doua zi cu o foame de lup, dornici sa consumam cat mai multa energie dupa servirea primei si a celei mai importante dintre mese.

Autor:  Lucia Mihailescu