Site coolinaria.ro

Sortimentele de faina de pe piata romaneasca


Sortimentele de faina de pe piata romaneasca Fata de epoca uitata a regimului comunist, in prezent piata alimentara din Romania pare aglomerata cu o oferta variata inclusiv pentru faina de toate culorile si provenientele. In trecut nu se stia decat de faina alba si faina de malai, si acestea foarte greu de procurat si nu neaparat de calitate superioara, dar acum parca ar fi posibil sa iti procuri faina rafinata sau integrala la alegere si inca pentru toate gusturile.

Faina alba rafinata din grau, de exemplu, este (sau, cel putin, ar trebui sa fie!) diferentiata dupa utilizarile sale in Faina alba pentru toate utilizarile, de la aluaturi si pana la preparate cu carne si legume, in Faina alba pentru prajituri, ceva mai fina si de aceea mai indicata pentru un aspect delicat al preparatelor sau in Faina alba pentru sosuri si alte preparate lichide, care are calitatea de a se dispersa mai usor in apa fara a mai forma cocoloase.

Faina alba folosita la prepararea painii ar trebui sa contina mai multe proteine insa in Romania piata este deocamdata destul de haotica fiind nevoie de multe schimbari si de o interventie mai hotarata a specialistilor guvernamentali in nutritie si alimentatie pentru a se pune ceva ordine si a ajuta consumatorii sa se orienteze mai usor in aceasta jungla a produselor de panificatie.

Mai nou, multe magazine din tara promoveaza destul de larg si faina integrala din grau sau faina neagra destinata atat prepararii painii cat si preparii de paste fainoase si taietei de casa, mai sanatoase cel putin teoretic decat cele obtinute din faina alba. Painisoarele tip graham, foarte gustoase si nutritive se pot obtine tot din aceasta faina integrala sau din asa-zisa faina graham, nu prea usor de gasit totusi prin magazine. Alternativ, romanii mai recurg si la amestecul de faina si tarate de grau atunci cand doresc sa prepare o paine integrala sau neagra de casa.

Faina de secara exista, dar se gaseste si aceasta greu. Magazinele bio/naturiste ofera insa asemenea produse alaturi de faina de hrisca sau cea din soia ori din orez la niste preturi cu care poti cumpara 5-6 kg de faina obisnuita pentru doar un kilogram de faina bio. Aceasta este o alta dovada suplimentara a modului complet haotic in care evolueaza in prezent piata produselor de morarit si de panificatie din Romania, existand in mod evident o cerere mare, dar nimeni din teritoriu sau de la varf nefiind deocamdata preocupat sa raspunda acestei cereri si sa stimuleze productia alternativa de faina integrala, faina neagra sau din alte cereale decat graul.

In sfarsit, faina din porumb sau malaiul romanesc apare pe piata intr-o destul de bogata oferta atat in ce priveste calitatea cat si pretul de vanzare. Persoanele care isi doresc sa isi procure malai integral nici macar nu trebuie sa mai apeleze la sistemul comercial deoarece acest produs este disponibil la preturi convenabile la orice moara din preajma localitatilor cat de cat mai rasarite.

Din pacate, asa cum se poate observa, noi romanii suntem ramasi inca pe vremea regimului comunist in ce priveste oferta reala de faina de pe piata, nefiind nici in prezent disponibile la vanzare decat sortimentele obisnuite de faina alba rafinata si malai si mai nimic altceva. Ce sa mai spui de faina fortificata cu ceva vitamine sau minerale numai buna pentru gustarile celor mici sau de faina de orez cu care sa faci macar la ocazii niste painisoare de exceptie. Retete culinare exista, dar cand vine vorba sa iti procuri si ingredientele iti vine sa o iei la fuga de frica preturilor infiorator de mari.

Nu ne mai miram deci de faptul ca, in ciuda banilor investiti an de an in agricultura (si nu in sanatate sau educatie), nimic nu pare sa se miste pe piata de produse de morarit si panificatie, ba mai rau am ajuns sa dam 20 de lei pe o faina bio care nu face in conditii normale mai mult de 5 lei. Haosul acesta s-ar putea probabil aseza in forme mai organizate candva, dar cine si cum o gasi de cuviinta sa se ocupe si de aceasta problema ramane de vazut.

Autor:  Lucia Mihailescu