Site coolinaria.ro

Cum pregatesti carnea la gratar?


Cum pregatesti carnea la gratar? Atunci cand pregatim mancare la gratar ne dorim bineinteles sa obtinem cele mai bune rezultate si sa ne bucuram pe deplin de roadele eforturilor noastre culinare. Trebuie sa stim insa ca bacterii precum salmonella, campylobacter sau E.coli O157 prezente de multe ori in carnea cruda pot provoca intoxicatii alimentare grave care pot fi totusi prevenite prin luarea unor masuri simple de precautie.

Foarte important este sa evitam pe cat posibil carnea semiprajita sau in sange si sa ne asiguram ca alimentele puse pe gratar, fie ele fleici, carnati, pulpe de pui sau burgers, sunt lasate suficient pe carbuni incat sa fie patrunse bine in profunzimea lor. Este o stiinta pe care putini bucatari o cunosc si secretul se pare ca sta in dozarea atenta a sucurilor, atentia cu care este rumenita carnea pe toate partile si supravegherea constanta a intensitatii focului.

Daca doriti sa faceti un gratar in aer liber si sunteti mai multe persoane atunci nu e deloc rau daca pregatiti carnea usor la foc mic acasa din timp si apoi, odata ajunsi la locul de picnic, incheiati procesul de preparare printr-un gratar facut ad-hoc. Astfel veti savura cu placere o masa de calitate cu gust de gratar veritabil si veti avea si bucuria de a fi paziti de riscurile toxinfectiilor alimentare. Nu uitati insa sa lasati grasimea proprie in carnea preparata acasa pentru a iesi totusi un gratar foarte bun mai tarziu.

Nu puneti carnea pe gratar pana ce nu ati pregatit bine focul si vedeti cum carbunii s-au inrosit pana la incandescenta, prezentand deja putina cenusa la suprafata. Daca aveti alimente congelate atunci sincronizati treaba in asa fel incat sa puteti pune pe gratar carnea exact atunci cand focul este numai bun. Intoarceti pe toate partile carnea suculenta si expuneti mai mult partile sale mai voluminoase pentru a fi astfel bine patrunsa. Verificati din cand in cand cu o furculita daca miezul scoate aburi si suficient suc aratand astfel ca temperatura de gatire este adecvata.

Dupa ce ati incheiat asteptati cateva minute pentru ca sucurile sa se distribuie bine in toata profunzimea carnii preparate. Abia apoi puteti taia si pregati portiile dupa preferintele dumneavoastra. Important de retinut, atunci cand pregatiti carnea pentru gratar separati-o cu atentie de celelalte alimente precum zarzavaturile, painea sau legumele pe care doriti sa le adaugati la masa. De asemenea nu uitati sa ungeti bine gratarul cu o hartie speciala muiata in ulei pentru a evita prinderea carnii de acesta. Nu ar fi rau deloc daca v-ati asigura si cu o perie metalica de curatat gratarul mai ales daca intentionati sa faceti mai multe portii. Si, daca veti gati in aer liber, nu lasati sub nici o forma focul nesupravegheat si stingeti-l imediat dupa ce ati terminat.

Autor:  Lucia Mihailescu