Site coolinaria.ro

Folositi mai des ghimbirul la gatit!


Folositi mai des ghimbirul la gatit! Prin magazinele noastre alimentare a inceput sa fie mai des comercializat si ghimbirul sub forma de radacina si nu la pliculet in stare pudra, ceea ce este un fapt pozitiv astfel noi putand sa aducem un plus de aroma si de sanatate in bucataria noastra.

Ghimbirul de regula se prezinta in stare naturala sub forma unui rizom, o radacina care poate varia in culoare de la alb inspre verde deschis, dar de la care trebuie intotdeauna indepartata coaja mai inainte de a putea fi introdus la gatit.

Ghimbirul radacinos poate fi utilizat fie dat la razatoare, fie feliat sau chiar si murat la borcan pentru un uz mai indelungat. Este un condiment de exceptie pentru salate de tot felul, prajituri si placinte la cuptor, supe, gemuri sau mese de carne, aproape orice tip de preparat putand fi condimentat si cu putin ghimbir.

Din ghimbir se pot de asemenea prepara siropuri si bauturi de exceptie, care vor face in acelasi timp si mult bine pentru sanatatea noastra. Ghimbirul sub forma de radacina trebuie sa aiba coaja lucioasa, ferma si neteda, fara crapaturi, fara portiuni moi sau uscaciune. Aroma sa naturala este una destul de intensa, iar daca nu emana mirosul specific inseamna ca nu a fost bine depozitat.

Tinute la congelator, in pungi speciale pentru depozitare la rece, radacinile de ghimbir pot sta proaspete chiar si pentru 3-4 luni de zile, dar trebuie sa nu fie moi sau crapate atunci cand le depozitam astfel. Ghimbirul tanar este mai putin intens in arome, iar cel matur are o aroma puternica si este mai dur decat cel tanar.

Foarte recomandate ca aperitiv, dar si in scop terapeutic sunt radacinile de ghimbir murate in otet dulce sau in apa cu sare si ceva miere de albine, dar si ghimbirul feliat si introdus la prepararea de ceaiuri diverse din plante. Nu trebuie totusi sa se faca abuz ci sa se consume aceasta planta cu moderatie si nu in mod zilnic. Astfel beneficiile sale pentru sanatate vor fi maxime.

Mai putin in cazul femeilor gravide sau a persoanelor suferinde de diabet, radacina de ghimbir va aduce un plus in alimentatia noastra, dar si pentru sanatate stimuland favorabil digestia, improspatandu-ne respiratia, eliminand greata sau starile de ameteala si reducand simtitor colesterolul.

Ghimbirul are si un rol bun in ameliorarea balonarii si a crampelor stomacale, dar si in lupta contra infectiilor respiratorii sau a altor tipuri de infectii ale organismului. Merita de aceea introdus constant la dieta noastra, dar cu moderatie si nu pentru toata lumea, gravidele, copiii sub 5 ani sau diabeticii trebuind sa se abtina sa consume acest condiment.

Autor:  Lucia Mihailescu