Site coolinaria.ro

Whisky sau whiskey, exista vreo diferenta?


Whisky sau whiskey, exista vreo diferenta? Bautura cunoscuta noua sub termenul generic de "whiskey" se pare ca a fost creata initial de catre irlandezi, care au numit-o "uisce beatha" adica "apa vietii", lucru edificator pentru importanta pe care trebuie sa o fi avut whiskey in cadrul traditiei alimentare a vechilor irlandezi.

Scotienii insa revendica si dansii paternitatea pentru crearea acestei bauturi, in cazul lor fiind vorba despre un proces diferit de procesare a maltului, dar si de o transcriere diferita a numelui bauturii, in Scotia si mai tarziu in Canada apelandu-se la varianta "whisky", larg utilizata si de catre multi europeni, romanii inclusiv.

Ca idee generala, trebuie sa stim faptul ca toate bauturile care poarta pe eticheta lor numele de "Whiskey" sunt fabricate dupa tehnologia traditionala irlandeza pe cand cele care poarta numele pe eticheta de "Whisky" sunt produse dupa tehnologia traditionala scotiana. In Statele Unite au reusit pana in prezent sa se impuna irlandezii, dar tot aici se fac si importuri masive de Whisky canadian.

In ce priveste tehnologia de productie, irlandezii isi pregatesc maltul din orz, secara sau alte cereale in cuptoare inchise pentru a evita fumul, pe cand scotienii dimpotriva apeleaza la cuptoarele deschise, de unde si aroma specifica a bauturii "whisky" scotiene. Suplimentar, irlandezii distileaza alcoolul de 3 ori, pe cand scotienii o fac doar de doua ori.

Whiskey-ul irlandez este deci mai puternic si mai pur in comparatie cu cel scotian, dar whisky-ul scotian are insa o aroma mai placuta desi este mai putin pur decat cel irlandez. In toate tarile unde se fabrica aceste bauturi exista si regulatii stricte care nu permit modificari ale tehnologiei de productie, indiferent daca va fi vorba despre o bautura obtinuta dintr-un singur tip de cereale sau de o bautura obtinuta din cereale combinate.

Whiskey-ul irlandez, fiind mai pur, nu va necesita obligatoriu sa fie depozitat pe perioade mai lungi de vreme pentru a fi innobilat, dar cel scotian este de regula supus invechirii in butoaie speciale, aici putandu-se discuta despre variante comerciale de whisky innobilate de la 3 ani si pana la 6 ani sau mai mult.

In functie de preferintele voastre aparte, puteti opta alternativ pentru Whiskey sau Whisky, fiind de retinut la final faptul ca Whiskey este mai tare si mai putin aromat, adica o bautura adresata in special barbatilor, iar Whisky este ceva mai slab, dar si parfumat si invechit in butoaie pentru ani buni de zile.

Ambele tipuri de bautura spirtoasa sunt la fel de placute pana la urma sub conditia sa fi fost produse dupa standardele internationale si, de preferat, intr-o tara cu traditie in aceasta nobila arta a distilarii bauturilor alcoolice fine.

Autor:  Lucia Mihailescu