Site coolinaria.ro

Cereale si alte seminte-boabe indicate pentru consumul zilnic


Cereale si alte seminte-boabe indicate pentru consumul zilnic In starea lor naturala, neprocesata, cerealele contin multe nutrimente esentiale, dintre care carbohidratii complecsi ocupa primul loc cu peste 60-70 de procente, urmati apoi de proteine, intre 10-20 de procente si de grasimi si fibre alimentare intr-un procent mai redus.

Cerealele nu contin nici grasimi saturate si nici colesterol, iar compozitia lor nutritionala le face ideale pentru consumul uman sub conditia de a fi procesate la standarde cu adevarat stiintifice si nu pentru a suplini piata cu produse alimentare ieftine si de cea mai proasta calitate.

In tarile unde se intelege in profunzime rolul benefic al aportului de cereale in alimentatie, acestea sunt procesate in asa fel incat sa se poata oferi si un bun aport de proteine pe langa aportul de carbohidrati, lucru insa nu intotdeauna respectat de catre toata lumea.

Esential in pregatirea cerealelor pentru consumul public este si modul in care se pot pastra macar o parte dintre fibrele alimentare atat solubile cat si insolubile, deoarece in absenta acestora consumul de cereale si derivate ale lor va fi mai degraba nociv decat benefic pentru sanatatea noastra.

Dintre cerealele si semintele-boabe cele mai recomandate pentru alimentatia noastra, nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam cu preponderenta soiurile care nu contin gluten sau care sunt mai bogate in nutrimente, iar aici putem aminti amarantul, hrisca, quinoa, secara, meiul, ovazul, orzul, sorgul, dar si graul integral sau porumbul boabe, nu prea des prezente nici acestea in preparatele romanilor.

Chiar si aceia dintre noi care nu prezinta intoleranta la gluten, dar care totusi simt un disconfort dupa consumul repetat de paine alba sau preparate din faina alba ori malai ar trebui sa elimine complet acest alimente din dieta lor si sa apeleze mai frecvent la alternative sanatoase din cereale si seminte-boabe, care inca mai contin cate ceva din nutrimentele caracteristice pentru starea lor naturala.

Multe astfel de produse pot fi deocamdata procurate aproape exclusiv de la magazinele cu produse bio, la niste preturi de-a dreptul sfidatoare pentru buzunarele noastre, dar viitorul ne surade din acest punct de vedere urmand ca pretul cerealelor si a altor seminte-boabe sa scada simtitor odata cu stabilizarea agriculturii la nivel mondial, dar si national. Pentru moment insa chiar si produsele la pret de specula sunt de dorit deoarece vor alterna fericit meniul nostru obisnuit, aducandu-ne si un plus binevenit de sanatate.

Autor:  Lucia Mihailescu