Site coolinaria.ro

Gatiti simplu si sanatos!


Gatiti simplu si sanatos! Gospodinele care prepara masa in mod regulat au in prezent la dispozitie cai foarte bune de creare a unor meniuri echilibrate si sanatoase, nu doar tehnicile de gatit, dar si ustensilele moderne putand sa le vina in ajutor in acest sens.

Gratie canalelor de televiziune care ofera si emisiuni culinare precum si bogatiei de informatie de pe Internet sau alte surse bune de informare, gospodinele pot prepara mese de exceptie, intr-un mod nu foarte diferit de cel specific marilor maestri culinari

Dozarea atenta a portiilor la masa este una dintre primele preocupari ale unui bucatar priceput, astfel putandu-se exercita strict controlul asupra cresterii in greutate si oprindu-se din start gustarile nesanatoase dintre mese, cand orice membru al familiei se poate furisa in bucatarie pentru a servi ceva repede deasupra oalei cu mancare.

Mai nimeni nu va manca doar atat cat sa simta ca si-a satisfacut apetitul, multa lume cerand portii suplimentare atunci cand apreciaza gustul delicios al mancarii. De aceea, sa concepi meniul zilnic in mod corect, suficient cat sa ajunga sa potolesti foamea mesenilor, dar nu si pentru a stimula excesul la masa este o arta pe care doar gospodinele intelepte au ajuns sa o poata stapani.

Introducerea de legume, fructe, seminte-boabe sau condimente in meniurile zilnice este de asemenea o cale de sustinere a unor bune obiceiuri alimentare, iar plusul acesta de produse naturale si sanatoase va face diferenta intre o familie supusa bolilor de tot felul si una sanatoasa, care consuma si multe legume si fructe peste zi.

Atunci cand un bucatar priceput iti prepara zilnic masa parca nu mai simti nevoia sa adopti vreo dieta deoarece modul corect in care sunt introduse ingredientele la gatit va ajuta la controlul greutatii corporale si va preveni deficitele alimentare. In mod normal, dietele nici nu ar trebui sa existe, dar ele au aparut ca rezultat direct al modului gresit in care chiar si femeile cu experienta prepara mancarea pentru o intreaga familie.

Masa se serveste de regula acasa si nu in alte parti, iar tot aici este si locul unde se vor lua cele mai bune decizii pentru sanatatea alimentara a intregii familii. Grasimile, sarea, zaharul sau faina alba cu siguranta nu sunt ingrediente pe care sa le folosim prea des sau in cantitati mari, in prezent in intreaga lume promovandu-se masuri culinare radicale de tipul introducerii semintelor de in sau a uleiului de masline mai des si de eliminare drastica a produselor rafinate.

Cea mai buna sursa de procurare a produselor alimentare pentru gatit ramane tot piata producatorilor locali, acestia depunand de o bucata de vreme eforturi deloc de neglijat pentru a veni pe piata cu produse curate, organice si in cantitati mai mari decat in trecut.

Plecand de la simplele zarzavaturi pentru supa si ajungand la lapte, oua sau branzeturi, piata agro-alimentara locala ne poate mereu suplini necesarul de alimente sanatoase la concurenta cu magazinele alimentare mari care nu intotdeauna vor promova si produse de prima mana pe rafturile lor.

Pentru gatitul zilnic, ingredientele proaspete vor face mai mult decat alimentele exotice si scumpe, fiind de ajuns sa pui in mancare putin patrunjel verde, de exemplu, sau fructe si legume pentru a schimba complet aspectul si compozitia mancarii.

Preparatele cu grad mare de complexitate necesita de regula si ingrediente mai putin sanatoase sau oricum greu de procurat deci merita sa optam mai degraba pentru un gatit simplu si echilibrat in nutrimente, alternand fericit ingredientele proaspete cu cele de bacanie sau cu cele procesate industrial.

Impresia generala este ca a gati simplu si sanatos nu poate fi atat de greu daca ai parte si de un buget mai mare pentru aceasta insa adevarul e ca nu banii ci priceperea si experienta bucatarului vor face posibil acest lucru.

In consecinta, persoanele care stiu ca trebuie sa gateasca mesele zilnice trebuie sa fie bine informate asupra celor mai sanatoase si eficiente tehnici de gatit, dar si asupra ingredientelor potrivite pentru un gatit echilibrat in nutrimente. Aceasta este aproape ca o a doua calificare profesionala pe care o poti obtine in decursul vietii si trebuie luata foarte in serios pentru ca este vorba despre nici mai mult nici mai putin decat de propria noastra sanatate.

Autor:  Lucia Mihailescu