Site coolinaria.ro

Investiti banii intr-un portofoliu alimentar sanatos!


Investiti banii intr-un portofoliu alimentar sanatos! Nutritionistii din Canada sunt persoane foarte practice si de aceea ei considera ca alimentele sanatoase, care pot reduce riscurile aparitiei unor boli sunt si cele mai bune de introdus la o dieta de slabit si astfel ei au dat un nou trend in lumea dietelor propunand o abordare stiintifica, medicala pentru planurile alimentare adoptate de mai toata lumea care doreste sa piarda in greutate sau sa nu se ingrase.

Dieta Portofoliu (Portfolio Diet, in original) este una dintre dietele de data recenta care propune o abordare sanatoasa a modului in care ne alimentam zi de zi si promoveaza prioritar produsele cu rol in reducerea colesterolului. Initial gandita ca o dieta medicala pentru persoanele cu colesterol marit, Dieta Portofoliu castiga tot mai multi adepti gratie diversitatii inspirate de preparate sanatoase pe care le propune.

Numele acestei diete vine de la o idee a creatorului sau, medicul canadian David J.A. Jenkins, care propune tuturor persoanelor sa isi investeasca banii mai degraba intr-un "portofoliu" alimentar menit sa tina colesterolul sub control si sa cheltuiasca astfel mai putin cu medicamentele si suplimentele-minune menite sa ajute la reducerea colesterolului, care pot fi procurate de regula la preturi foarte ridicate. Un astfel de plan alimentar ar putea preveni cu succes nu doar cresterea colesterolului, dar si aparitia diabetului sau a cancerului.

In esenta sa, Dieta Portofoliu nu este tocmai o dieta de slabit, dar principiile dupa care se ghideaza pot permite usor scaderea in greutate, prevenind si aparitia unor boli grave ale organismului uman. In cadrul acestei diete sunt promovate cam 4 categorii de produse alimentare sanatoase, menite sa inlocuiasca alte alimente care pot genera riscuri crescute atat pentru cresterea colesterolului cat si pentru alte probleme de sanatate:

- Carnea si derivatele sale pot fi cel mai usor inlocuite de soia, quinoa, legumele boabe sau alte produse vegetale bogate in proteine. Din soia se pot prepara de catre un bucatar priceput cam aceleasi feluri de mancare care se prepara si din carne, dar fara a contribui la cresterea colesterolului. Tot produsele pe baza de soia pot inlocui si lactatele si branzeturile la dieta, existand in prezent o serie de substitute care isi fac cu incetul loc si pe piata noastra interna;

- Fibrele alimentare sunt esentiale pentru mentinerea colesterolului sub control strict si de aceea Dieta Portofoliu recomanda cu tarie introducerea tuturor alimentelor bogate in fibre alimentare, de la cereale integrale, ovaz si orz si pana la legume si fructe consumate crude sau gatite;

- Untul si margarina obisnuita pot fi inlocuite cu variantele lor degresate pentru a nu contribui la cresterea colesterolului;

- Uleiul de masline la prima presa de asemenea este indicat pentru consumul zilnic, dar la fel si o gama variata de alune, nuci si seminte cu rol demonstrat in reducerea colesterolului.

In acest mod sunt prevenite multe boli cardiovasculare generate de cresterea colesterolului si, in egala masura, se pot preveni si alte boli cauzate de alimentatia nesanatoasa precum diabetul sau cancerul. A investi deci in sanatatea alimentara inseamna a face economii cu cheltuielile pe medicamente si tratamente si acest lucru il propune Dieta Portofoliu pentru toate persoanele interesate sa isi mentina starea de sanatate la un nivel optim.

Autor:  Lucia Mihailescu