Site coolinaria.ro

Alimente naturale si rolul lor in pastrarea sanatatii noastre


Alimente naturale si rolul lor in pastrarea sanatatii noastre In bucatarie, putem alege sa privim ingredientele pe care le introducem la gatit dintr-o perspectiva strict culinara, dar in egala masura putem sa avem in vedere si rolul benefic pe care il pot avea aceste ingrediente pentru sanatatea noastra.

Imbinand cele doua perspective, putem apoi gati mese gustoase, dar si sanatoase, informandu-ne in avans si asupra valentelor terapeutice ale tuturor ingredientelor introduse de noi la gatitul zilnic. In acest sens, va oferim o lista orientativa pentru a intelege mai usor cat de simplu este pana la urma sa gatesti sanatos si variat in ziua de astazi:

- Morcovii, de exemplu, nu ar trebui sa lipseasca niciodata din camara de alimente deoarece antioxidantii pe care ii ofera aceste legume mentin sanatatea ochilor, a pielii, stimuleaza sistemul nostru imunitar si pot chiar preveni cancerul sau diabetul. La gatit, morcovii sunt utili atat pentru potentarea gustului cat si pentru aroma lor sau pentru culoarea placuta pe care o dau preparatelor noastre favorite;

- Sfecla rosie este des neglijata in bucataria romaneasca, ba chiar dispretuita, dar ne poate oferi multe vitamine (A, B1, B2, B6, C) precum si minerale foarte importante (magneziu, calciu, cupru, fosfor, fier). Sfecla rosie ajuta astfel la reducerea tensiunii arteriale, ne protejeaza de bolile stomacului, inclusiv de cancer, si previne cu succes constipatia;

- Rosiile sunt binecunoscute atat pentru utilitatea lor la gatit cat si pentru functia lor terapeutica. Din fericire, rosiile sunt des prezente in bucataria romanilor, prevenind astfel boli precum cancerul de colon si de prostata, bolile pancreasului, ale plamanilor sau ale sistemului circulator;

- Produsele din boabe de soia nemodificate genetic sunt, din pacate, inca neglijate, dar ar trebui introduse mai des la gatit deoarece pot ameliora diabetul, ofera proteine complete ca si carnea, previn depresia si starile de oboseala si reduc colesterolul negativ. Persoanele suferinde cu inima, rinichii sau de afectiuni cerebrale ar trebui sa le consume mai des;

- Spanacul este disponibil in prezent pe toata perioada anului si ne ofera un aport bun de vitamine si minerale pe care cu greu le vom putea procura din produsele procesate de pe piata alimentara romaneasca. Spanacul previne deficienta de vitamina A, bolile de inima, combate efectul radiatiilor solare si de alta natura si este esential ca aliment pentru femeile gravide sau cele care alapteaza. Trebuie insa acordata mereu o atentie sporita spalarii corecte a spanacului inainte de introducerea sa la gatit;

- Boabele de porumb nu prea apar in meniul romanilor, dar eficienta lor crescuta atat ca ingredient culinar cat si ca aliment terapeutic le recomanda cu tarie pentru afectiunile ale rinichilor, pentru bolile sistemului circulator, pentru anemie, constipatie si alte boli sau afectiuni cu grad marit de risc;

- Dintre condimente, curcuma, sofranul, usturoiul, ghimbirul sau coriandrul sunt intotdeauna utile de introdus la gatit si la fel este cazul boabelor de mustar, a fisticului sau a semintelor de in ori a fulgilor de ovaz. In unele cazuri, preparatele vor primi un gust si o aroma mai placuta, dar mai important va fi aportul benefic de nutrimente cu rol in prevenirea de multiple afectiuni grave.

Alaturi de ingredientele prezentate mai sus, puteti adauga o sumedenie de alte alimente si condimente care sa aiba un rol pozitiv pentru prepararea unei mancari gustoase, dar sa fie si selectate special pentru nevoile voastre de sanatate. Gatitul corect presupune intotdeauna alegerea stiintifica a ingredientelor culinare, nu poftele de moment ci informatia de calitate trebuind sa primeze din acest punct de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu