Site coolinaria.ro

Menajeaza-ti ulcerul printr-un plan alimentar adecvat


Menajeaza-ti ulcerul printr-un plan alimentar adecvat Sistemul nostru digestiv nu este deosebit de evoluat si capabil sa faca fata multiplelor amenintari venite din partea bacteriilor sau a alimentelor acide si de aceea multa lume este in prezent afectata de boli diverse ale stomacului, de cele mai multe ori cauza declansarii acestor boli regasindu-se intr-o alimentatie gresita.

Membrana care protejeaza stomacul nostru poate fi relativ usor deteriorata in prezenta unui mediu hiperacid, iar bacteriile vor face restul trebii cauzand leziuni serioase ale stomacului, care se vindeca cu greutate si necesita un regim alimentar special. Ulcerele apar ca rezultat al neglijarii primelor simptome si se manifesta prin dureri severe, greata si sangerari.

Abuzul de alcool, fumatul si omiterea constanta a uneia sau mai multor mese sunt cauzele principale care pot duce la aparitia ulcerului, iar dietele medicale corelate cu eliminarea factorilor agravanti si servirea meselor dupa un program riguros vor ajuta simtitor la vindecare, dar in timp lung si sub supraveghere medicala.

Pentru persoanele care sufera de ulcer sau care sunt suspecte din acest punct de vedere se recomanda servirea mai deasa si la ore fixe a meselor zilnice (4-5 mese pe zi) precum si servirea de gustari usoare intre mese de fiecare data cand stomacul ne semnaleaza ca e cazul sa mancam ceva pentru a potoli senzatia de foame si a calma astfel stresul provocat de aciditate.

Portiile servite la masa trebuie obligatoriu sa fie moderate, nu mai mari si nici mai mici deoarece atat infometarea cat si excesul alimentar vor agrava garantat ulcerul. Dietele de slabit cu siguranta nu sunt acum o optiune viabila si nici dietele care pun accentul pe o singura categorie de nutrimente in defavoarea altora.

Pentru bolnavii de ulcer proteinele pot fi procurate in principal din legume, din mese de peste fiert, oua si lactate degresate, iar laptele de capra in special este benefic pentru accelerarea vindecarii leziunilor stomacului. Carnea de vita si cea de porc sunt prea acide pentru a fi consumate frecvent, si la fel fructele de mare, carnea de miel sau alte produse din carne.

Supa de varza verde este de asemenea benefica pentru bolnavii de ulcer, bananele pot fi o gustare excelenta si satioasa intre mese, iar consumul marit de apa (8-10 pahare minimum pe zi) va mentine aciditatea la niveluri scazute. Suplimentar, la recomandarea medicului se poate apela si la medicamente cu rol in controlul aciditatii stomacului.

Foarte important pentru bolnavii de ulcer este si modul in care se mesteca mancarea, fiecare inghititura trebuind sa fie bine mestecata, transformata intr-o pasta moale si abia apoi transferata catre stomac. Din acest motiv o atentie speciala trebuie acordata si sanatatii danturii pentru a se putea procesa mancarea intr-un mod corect si sanatos.

Este interzis pentru bolnavii de ulcer sa fie servita masa inainte de odihna, fie seara sau dupa-amiaza, fiind recomandat sa se serveasca masa cu cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare. Cafeaua, ceaiul verde, alcoolul si orice alta bautura care nu este bine tolerata de catre organism trebuie eliminate de la dieta, iar laptele trebuie consumat caldut, dar si cu moderatie.

Alimentele cu grad redus de aciditate precum multe dintre legume si unele fructe, alimentele bogate in vitaminele A, C si E si cerealele bine fierte sunt benefice pentru vindecarea ulcerului, iar legumele nu ar trebui gatite prea indelung. Mancarea trebuie preparata de preferat prin fierbere, la abur sau la cuptor si foarte rar prin prajire.

Complet de evitat pentru bolnavii de ulcer sunt derivatele din lapte si branzeturile, alimentele bogate in grasimi vegetale si/sau animale. pastele fainoase, produsele de patiserie si biscuitii, cremele si sosurile de tot felul, dar si cele mai multe dintre fructele consumate in stare cruda. Sarea ar trebui limitata la minimum si de asemenea zaharul.

Carbohidratii pot fi procurati de regula din legume gatite, iar proteinele de asemenea ar trebui sa provina in principal din surse vegetale si mai rar din surse animale pentru a se ajuta astfel la vindecarea ulcerului prin reducerea stresului cauzat organismului. Soia nu este benefica pentru bolnavii de ulcer si nici orezul.

Autor:  Lucia Mihailescu