Site coolinaria.ro

Foloseste-ti timpul liber pentru un plus de sanatate in viata ta!


Foloseste-ti timpul liber pentru un plus de sanatate in viata ta! Foarte multe persoane din ziua de astazi se lasa condusi de un stil de viata haotic si nesanatos desi poseda suficienta informatie pentru a reusi sa schimbe in scurta vreme acest neajuns al traiului lor de zi de zi. O schimbare in bine se poate insa produce chiar si peste noapte daca macar o parte dintre aceste persoane se decid sa ia masuri simple si ... complet gratuite pentru a trai mai mult si a manca mai bine.

Un stil de viata sanatos a fost dintotdeauna guvernat de cel putin 5 criterii care trebuie intotdeauna incluse in scara valorica a oricarei fiinte umane care doreste sa isi desfasoare la superlativ activitatile sale zilnice:

1. Sa nu fumezi (sau macar sa te limitezi la 5-7 tigari pe zi);
2. Sa nu consumi alcool decat dupa masa sau la masa (30 ml inseamna o portie de tarie, 100ml inseamna o portie de vin, iar 300ml o portie de bere);
3. Sa iti mentii greutatea corporala la cote optime;
4. Sa mananci sanatos si in portii normale;
5. Sa faci zilnic exercitiu fizic moderat.

Presiunea exercitata de nevoia de a indeplini repede si complet toate activitatile noastre zilnice perturbeaza grav stilul sanatos de viata, inclusiv in plan alimentar aparand dezechilibre serioase din acelasi motiv. Surprinzator insa pentru unii, chiar si in acest conditii improprii tot se mai poate face cate ceva pentru a schimba obiceiurile noastre gresite in altele, ceva mai sanatoase.

Este vorba in principiu despre ce putem face in timpul liber pe care il avem la dispozitie chiar si pe perioada programului de lucru sau acasa si de ce putem face cu acest timp liber, chiar si daca va fi vorba doar despre 5 sau 10 minute de care sa putem dispune dupa bunul nostru plac. Multe lucruri bune se pot duce la capat intr-un timp asa de scurt si iata si o lista orientativa cu aceste lucruri pe care le poate face oricine in timpul sau liber, zi de zi:

- Poti sa iti indrepti postura pe scaun sau sa te obisnuiesti sa adopti o postura ergonomica pe canapea sau in pat;
- Poti sa iti periezi dintii;
- Poti sa mananci un fruct bine spalat;
- Poti sa faci 10 genoflexiuni, abdomene sau flotari;
- Poti sa bei unul sau doua pahare de apa;
- Poti sa te binedispui urmarind camera de ras sau un program scurt de comedie;
- Poti sa aerisesti incaperea unde te afli;
- Poti sa cauti retete sanatoase pentru meniul tau de a doua zi;
- Poti sa te speli pe maini si pe fata;
- Poti sa iei suplimente alimentare pentru tensiune arteriala, colesterol sau alte probleme de sanatate;
- Poti sa vorbesti cu o persoana a carui companie o pretuiesti;
- Poti sa inlocuiesti cafeaua cu ceai de plante sau suc de fructe;
- Poti sa faci putina ordine in locurile unde stii ca este mare nevoie de asta;
- Poti sa te plimbi sau sa faci putin jogging;
- Poti sa mergi la piata agro-alimentara.
Alaturi de activitatile succinte de mai sus exista cu siguranta sumedenie de alte lucruri utile pe care sa le putem face in timpul nostru liber, iar rezultatele benefice se vor vedea in scurta vreme, mai toate aceste schimbari comportamentale si de viata putand sa aiba efecte dintre cele mai pozitive pentru stilul nostru general de viata.

Fiecare dintre noi se cunoaste destul de bine si isi poate evalua la o adica si starea sa de sanatate de la un moment dat, iar daca stai si te gandesti putin chiar vezi ca vei avea ce face cu timpul tau liber care altfel va fi risipit aiurea fie pentru a fuma o alta tigara, fie pentru a sta pur si simplu fara a face absolut nimic pentru propriul nostru bine.

Orice activitate la care ne putem gandi si care stim ca ne va aduce un plus de sanatate sau o schimbare in bine merita incercata si repetata pentru ca de obicei nu ne costa mai nimic si pentru ca ne dorim cu totii sa traim si mai mult, dar si mai sanatos. Nu este greu, nu este imposibil, deci sa profitam de timpul nostru liber, atat cat exista pentru a face schimbari pozitive in stilul nostru nesanatos de viata.

Autor:  Lucia Mihailescu