Site coolinaria.ro

Stopeaza refluxul gastro-esofagian printr-o dieta optima


Stopeaza refluxul gastro-esofagian printr-o dieta optima Refluxul gastro-esofagian poate aparea la cei mai multi dintre noi in mod ocazional, fiind provocat de o masa preparata cu produse al caror ph este mai ridicat, dar in anumite situatii acest reflux gastro-esofagian se poate croniciza transformandu-se intr-o adevarata boala cu toate inconvenientele care decurg de aici.

In principiu forma cronica a refluxului gastro-esofagian apare atunci cand sfincterul esofagian inferior care separa stomacul de esofag nu se mai contracta corespunzator permitand astfel ridicarea continua a acizilor din stomac inspre esofag fapt care genereaza o senzatie suparatoare de arsura atat in piept cat si in gat.

Daca episoadele de arsura resimtita la nivelul esofagului se repeta saptamanal de 3-4 ori este indicat fara indoiala sa ne prezentam la medic deoarece amanarea tratamentului pentru aceasta afectiune va produce alte complicatii grave ale starii generale de sanatate a organismului. Hainele stramte in zona stomacului si a pieptului precum si surplusul de greutate pot fi factori agravanti ai refluxului gastro-esofagian fiind necesar sa se ia masuri suplimentare si din acest punct de vedere.

Dieta adecvata pentru aceasta problema de sanatate se axeaza foarte mult pe eliminarea din start a tuturor alimentelor care conduc la cresterea aciditatii, respectiv a alimentelor picante, a alcoolului si cafelei, a fructelor mai acide asa cum sunt citricele, a ciocolatei, alimentelor prajite sau produselor de patiserie ori a sosurilor.

Dintre alimentele recomandate pe primele locuri se afla cele care scad simtitor aciditatea stomacului, respectiv bananele, merele, varza si supa de varza, broccoli, morcovii, mazarea sau zarzavaturile verzi. Carnea de pasare fara pielita poate fi consumata si la fel si pestele slab sau albusul de oua, dar cu moderatie. Branzeturile moi degresate si cerealele integrale sunt si acestea permise insa de asemenea cu moderatie.

Pastele fainoase, placintele, produsele de patiserie, sosurile de orice fel, alimentele picante sau cele bogate in grasimi fac mult rau pentru aceasta conditie de sanatate si trebuie eliminate complet de la dieta. Cartofii, orezul alb, ceapa si rosiile de asemenea nu trebuie consumate pana la disparitia completa a simptomelor si aceste alimente fiind de evitat complet.

Consumul marit de apa plata si ceaiuri din plante este foarte indicat pentru calmarea aciditatii din stomac insa bauturile carbogazoase, alcoolul si cafeaua nu au ce cauta in dieta medicala de ameliorare a simptomelor refluxului gastro-esofagian. Zaharul este un factor agravant si de asemenea toate alimentele care il contin.

Mesele se servesc obligatoriu cu 2-3 ore inainte de somn, iar portiile la masa trebuie sa fie mai mici fiind de aceea recomandat sa se serveasca pana la 5 mese pe zi, dar nu in cantitati mari. Pe durata programului de odihna este bine sa se doarma pe partea stanga, iar acolo unde se poate trebuie luate si masuri bune de scadere in greutate.

Tratat la timp printr-o dieta corecta si medicatia instituita de medicul specialist, refluxul gastro-esofagian va disparea cu timpul insa daca se neglijeaza simptomele initiale si se continua si cu o alimentatie gresita atunci pot aparea si alte boli periculoase care sa afecteze serios sistemul digestiv si sa necesite un timp indelungat pentru tratarea lor.

Nu uitati deci sa va prezentati de urgenta la medic atunci cand arsurile din gat si piept refuza sa dispara pe parcursul unei intregi saptamani si adoptati din timp o dieta corecta pentru a reusi astfel sa evitati cronicizarea acestei afectiuni periculoase.

Autor:  Lucia Mihailescu