Site coolinaria.ro

Adopta o dieta sanatoasa pentru a depasi varsta de 100 ani!


Adopta o dieta sanatoasa pentru a depasi varsta de 100 ani! Nu e un secret faptul ca iti poti prelungi cu mult viata daca esti dispus sa adopti pe termen foarte lung diete echilibrate si sa fii cumpatat la masa, iar cercetarile intreprinse in diferite parti ale lumii au reusit sa scoata la lumina si care sunt aceste diete menite sa permita oricui sa atinga sau chiar sa depaseasca suta de ani prin apelul la un plan alimentar de succes.

Asemenea diete pentru longevitate sunt tinute de secole de catre anumite grupuri etnice si sociale din anumite parti ale lumii si si-au dovedit din plin eficienta, locuitorii din acele zone depasind frecvent suta de ani gratie unei combinatii inspirate intre alimentatie, traiul in aer liber si evitarea constanta a stresului.

Inclusiv pentru persoanele care au probleme cronice de sanatate, dietele pentru longevitate sunt puternic recomandate deoarece astfel vor fi prevenite si ameliorate o serie dintre bolile care fac ravagii in prezent in randul populatiei de varsta a treia precum diabetul, artritele, bolile cardio-vasculare, cancerul sau osteoporoza.

Toate aceste diete au in comun aportul redus de calorii in meniurile zilnice, dar si prezenta constanta la masa a nutrimentelor esentiale pentru sanatatea organismului uman. Grasimile, alimentele cu indice glicemic mare si condimentele apar, dar in cantitati scazute, iar carbohidratii si proteinele sunt procurate din surse naturale si sanatoase si mai putin din alimentele procesate.

Printre alimentele recomandate pentru o dieta de intretinere si longevitate se numara si fructele si legumele proaspete, painea integrala, ovazul, lactatele degresate, iaurtul, branzeturile usoare, carnea de pasare, carnea de somon, tofu, ouale, maslinele si uleiul de masline, ciocolata neagra, vinul rosu si multe alte produse sanatoase si usor de procurat chiar si de catre cei care nu se bucura de venituri consistente.

Exercitiul fizic nu trebuie sa fie practicat intensiv, dar este nevoie sa se faca si miscare in fiecare zi pentru a se completa astfel fericit o dieta adecvata cu ceva exercitii fizice pentru a se obtine cu adevarat rezultatele dorite. Alergarea usoara, aerobicul, exercitiile de flexiune si de intindere (stretching) sau plimbarile in ritm alert sunt de aceea esentiale pentru prelungirea simtitoare a duratei de viata.

Dietele pentru longevitate sunt toate sustinute si de date stiintifice si pot conduce in timp la disparitia completa a simptomelor unor boli periculoase care altfel vor scurta simtitor speranta de viata a unei persoane suferinde. Incepand cu tensiunea arteriala si ajungand la nivelul crescut al zaharului din sange sau la aciditatea gastrica, o dieta corecta va putea inlatura nu doar factorii de risc, dar va si oferi substantele necesare organismului pentru a fi stimulata optim activitatea sistemului sau imunitar.

Aportul zilnic de calorii pare la prima vedere nu usor de supravegheat, dar nici nu va fi dificil sa se faca acest lucru odata ce se renunta definitiv la alimente care se stie ca incorporeaza prea multe calorii la sute de grame asa cum sunt si grasimile de tot felul, produsele cu indice glicemic ridicat sau anumite fructe dulci care contin prea mult zahar pentru a fi consumate in mod frecvent.

Prin asumarea unei alimentatii sanatoase, multa lume va putea trai la fel de mult ca si altadata bunicii nostri, care nu aveau intotdeauna acces la servicii medicale sau medicamente, dar care reuseau sa isi ofere necesarul zilnic de nutrimente astfel incat sa atinga 90 de ani si mai bine doar prin masuri alimentare utile si miscare fizica moderata.

In prezent, stresul si factorii de poluare sunt principalii responsabili cu reducerea sperantei de viata, dar exista totusi sanse bune pentru a ne putea bucura de o viata lunga si sanatoasa daca apelam la una dintre dietele de longevitate recomandate noua de catre nutritionisti si daca inlaturam din viata noastra toate amenintarile care sa favorizeze aparitia bolii.

Se poate trai peste 100 de ani si in mileniul al treilea insa pentru aceasta trebuie sa iti iubesti viata si propriul trup mai mult decat tentatiile diverse care pot da complet peste cap o dieta sanatoasa si un stil de trai echilibrat. A manca sanatos si a face miscare nu sunt niste masuri de "sacrificiu" pe care le facem din necesitate ci chiar componentele majore ale educatiei pentru viata pe care trebuie intr-un final sa ni le insusim cu totii, indiferent de varsta sau de mediul social in care putem exista la un moment dat.

Autor:  Coolinaria