Site coolinaria.ro

Bucatariile burlacilor au cele mai putine bacterii!


Bucatariile burlacilor au cele mai putine bacterii! Pare greu de crezut, dar savantii au demonstrat faptul ca de multe ori camerele noastre de baie sunt mult mai "curate" decat bucatariile in care germenii si bacteriile par a se simti mai in voia lor. Te-ai astepta totusi ca aceste microorganisme sa se inmulteasca mai degraba in preajma vasului de WC decat in chiuveta de bucatarie, dar se pare ca nu este asa.

In studiile intreprinse de-a lungul anilor, chiuvetele de bucatarie conduc detasat, iar aspectul lor uneori stralucitor si super curat nu trebuie sa ne pacaleasca pana acolo incat sa credem ca am reusit sa facem o curatenie exemplara in bucataria noastra. Alaturi de chiuvete si prosoapele, si buretii de curatat de asemenea sunt incarcate cu tot felul de bacterii, lucru deosebit de ingrijorator pentru cei care iubesc igiena casnica.

Indiferent de tara sau de statutul social al locatarilor, cam aceleasi rezultate au fost inregistrate in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Africa, India sau Arabia Saudita, respectiv s-a descoperit faptul ca germenii propasesc in voia cea buna in bucatarie indiferent de cat de temeinic s-a curatat chiuveta, masa, prosoapele, buretii si ustensilele de gatit si de servit masa.

In bucatariile supuse studiilor stiintifice s-au descoperit adesea si urme ale primejdioaselor bacterii E. coli si salmonella transmise fara indoiala prin intermediul alimentelor procesate, dar mai grava este situatia bacteriilor care au dezvoltat o rezistenta aparte la agentii chimici in principal din cauza detergentilor de bucatarie si a substantelor antibacteriene folosite aici.

Pe langa produsele din carne cu grad mare de risc pentru contaminarea bucatariei, si legumele si fructele sunt purtatoare de germeni periculosi care nu vor disparea practic niciodata din bucatarie deoarece aici se proceseaza mereu aceste alimente, uneori in mod corect, iar alteori la repezeala din criza de timp. Acesta este si motivul pentru care camera de baie poate fi de multe ori mai igienica decat bucataria. Paradoxal, la finalul studiilor intreprinse s-a descoperit si faptul ca nu bucatariile intretinute "ireprosabil" de catre gospodine ar fi mai lipsite de bacterii ci bucatariile burlacilor au iesit mai bine din acest punct de vedere deoarece acestia folosesc mai rar detergentii de vase, produsele chimice de curatat sau alte substante care cresc rezistenta bacteriilor la atacul chimic.

Solutia propusa de catre savanti pentru a se obtine totusi rezultate mai bune din punct de vedere a igienei in bucatarie consta in utilizarea obligatorie a masinilor de spalat vase care pot curata mai eficient nu doar vesela, dar si ustensilele de gatit si de asemenea apelul la manusi speciale pentru procesarea alimentelor care sa micsoreze riscul contaminarii suprafetelor din bucatarie cu mana descoperita.

Copiii si adolescentii prezinta un risc crescut pentru contaminarea bucatariei cu bacterii si trebuie deprinsi din vreme cu un comportament adecvat si respectarea unor reguli minime de igiena. Buretii de curatat sunt utili in bucatarie, dar ar trebui schimbati foarte des sau supusi dupa fiecare utilizare pentru jumatate de minut radiatiilor din cuptorul cu microunde pentru a se elimina astfel toate riscurile pe care le prezinta aceste obiecte de curatat. Mai bine este insa sa se faca apel la masina de spalat vase si sa se renunte definitiv la uzul buretilor.

Desi alarmante, descoperirile savantilor cu privire la igiena din bucatariile noastre vin de fapt sa confirme unele suspiciuni mai vechi in aceasta directie permitand in acelasi timp si luarea unor masuri utile pentru a se reduce riscul infectiilor cu substrat alimentar. Se poate asigura o curatenie multumitoare in bucatarie, dar va fi nevoie sa se apeleze la solutii inteligente si perfect ecologice care sa garanteze acest lucru pe viitor.

Autor:  Coolinaria