Site coolinaria.ro

Depozitarea corecta a legumelor pe termen lung


Depozitarea corecta a legumelor pe termen lung Multe dintre legumele folosite de noi in mod frecvent pot fi depozitate in conditii bune in camara de alimente pentru macar doua saptamani de zile, dar exista din pacate si legume usor perisabile precum ardeii, rosiile sau vinetele care necesita conditii speciale de pastrare la rece pentru a putea fi folosite apoi cu succes la gatit.

- Pastaile de fasole se pastreaza foarte greu daca nu sunt conservate, iar recomandarea in acest sens este sa se depuna in pungi de plastic, dar fara a le presa si apoi sa se dea la rece unde se vor pastra multumitor doar pentru cateva zile.

- Broccoli este o alta leguma pretentioasa, fiind bine sa indepartam doar frunzele mai mari odata ce am ajuns acasa si apoi sa le plasam asa nespalate in niste pungi din plastic perforate (daca nu ne-au fost deja livrate astfel) plasandu-le la rece unde vor ramane proaspete pentru cateva zile.

- Varza se mentine ceva mai bine la frigider, dar este tot perisabila si de aceea trebuie plasata exact cum am adus-o de la piata in frigider, fara a indeparta foile exterioare.

- Morcovii sunt legume destul de rezistente si se pastreaza cel mai bine plasati in lazi cu nisip intr-un loc racoros, dar pot fi si depozitati in frigider dupa ce li s-au indepartat extremitatile.

- Ceapa verde trebuie curatata de toate frunzele uscate sau doar usor atinse si apoi invelita in hartie de bucatarie si plasata la rece in pungi de plastic.

- Conopida se pastreaza bine la rece in pungi de plastic, dar in absenta completa a apei si umiditatii.

- Castravetii raman proaspeti cel mult o saptamana la rece insa trebuie tinuti in coaja lor, de preferat pe un raft mai bine hidratat.

- Vinetele nu trebuie puse la frigider si e mai bine sa se gateasca imediat. Alternativ se pot pastra pentru o zi, maximum doua la temperatura camerei insa astfel pot fi afectate sau nu in functie de umiditatea din bucatarie.

- Mazarea verde sta bine la rece in pungi de plastic perforate, dar nu mai mult de cateva zile.

- Verdeturile si salata nu trebuie umezite sau spalate inainte de a fi depuse la rece, mentinandu-se bine aici daca le invelim in hartie de bucatarie si abia apoi le plasam in pungi de plastic.

- Usturoiul decojit sta multa vreme la rece, iar capatanile de usturoi de asemenea pot tine multa vreme, dar depozitate intr-un loc racoros si uscat.

- Ceapa uscata nu este afectata de trecerea timpului daca o depunem intr-un loc racoros si uscat si la fel este si cazul cartofilor. Atentie insa, ceapa nu se pune in acelasi loc cu cartofii.

- Rosiile coapte stau bine pentru doua-trei zile la temperatura camerei, iar cele necoapte se matureaza mai repede daca le punem in pungi de hartie impreuna cu un mar sau o banana.

- Ciupercile se depoziteaza in pungi de hartie, dar nu la rece si chiar daca se usuca putin pot fi rehidratate inainte de a le folosi la gatit.

Autor:  Lucia Mihailescu