Site coolinaria.ro

Beneficiile reale ale coenzimei Q10 ca supliment alimentar


Beneficiile reale ale coenzimei Q10 ca supliment alimentar Una dintre enzimele care apar natural in organismul uman, coenzima Q10 a fost procesata de ceva vreme si in laborator pentru producerea mai multor tipuri de suplimente alimentare si produse cosmetice cu efecte mai mult sau mai putin vizibile pentru sanatatea consumatorilor, care s-au si imbulzit in numar mare sa testeze acest medicament-minune pe propria lor piele.

Daca in ce priveste produsele cosmetice, lucrurile mai stau cum mai stau, existand si rezultate certe, demonstrate stiintific, care sa vorbeasca in favoarea produselor de pe piata, atunci cand ne referim la suplimentele alimentare parca nu ne vine sa mai spunem acest lucru, inclusiv savantii neputand sa aduca deocamdata suficiente dovezi in sprijinul introducerii coenzimei Q10 la o dieta echilibrata.

Procesata de catre organismul nostru, coenzima Q10 stimuleaza intr-adevar satisfacator activitatea organismului la nivel celular, este esentiala pentru activitatea sistemului muscular si, mai mult, se pare ca are si un bun rol antioxidant alaturi de vitaminele C si E, aici putandu-se vorbi si despre unul dintre argumentele "solide" la care recurg adesea cei care vorbesc in favoarea introducerii la dieta de suplimente pe baza de coenzima Q10.

Pe ansamblu, se crede despre rolul avut de suplimentele cu aceasta enzima ca ar putea sa trateze tensiunea arteriala si bolile de inima, ca ar stimula activitatea sistemului imunitar, ca ar reduce colesterolul din sange, ca ar putea normaliza nivelul zaharului pentru diabetici sau ca ar fi utila pentru prevenirea efectelor imbatranirii sau a afectiunilor stomatologice, dar destul de putine studii exista in prezent care sa demonstreze fara tagada aceste asa-zis beneficii ale aportului de coenzima Q10 la dieta unei persoane suferinde.

Paradoxul face insa ca deficiturile de coenzima Q10 sa nu fi fost niciodata inregistrate de catre practica medicala, organismul uman fiind se pare pe deplin capabil sa isi asigure si singur necesarul zilnic, si atunci apare si intrebarea justificata la ce bun sa suplimentezi organismul cu aceasta enzima daca nu exista o nevoie expresa in acest sens.

Unii medici recomanda, de exemplu, si aportul zilnic de coenzima Q10 pentru pacientii suferinzi de afectiuni ale sistemului circulator, dar altii nu sunt deloc de acord cu acest lucru, considerand ca este nu doar o pierdere de vreme, dar chiar si riscant din anumite puncte de vedere. Similar, aceleasi divergente apar si in cazul pacientilor bolnavi de diabet sau de alte boli cronice, lucru care mareste doza de suspiciune fata de introducerea acestui supliment la o dieta pe termen lung.

Organismul uman reuseste sa proceseze natural coenzima Q10 din alimente precum carnea de viata sau cea de pasare, deficituri neaparand niciodata, dar descoperindu-se totusi scaderi ale acestei enzime in organismul pacientilor cu un nivel marit al colesterolului in sange sau suferind de diabet.

Pentru copii, suplimentarea alimentatiei cu coenzima Q10 nu este nicicum recomandata si la fel pot sta lucrurile in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza. Pentru restul categoriilor populatiei, este permis sa se introduca acest supliment la dieta, dar de preferat si cu acordul medicului.

Una peste alta, beneficiile reale care sa fie inregistrate prin suplimentarea alimentatiei cu coenzima Q10 pot fi puse serios sub semnul intrebarii fiind necesare nu doar studii suplimentare asupra acestei substante, dar si o regandire a chiar modului in care este procesata coenzima Q10 in laborator.

Produsele cosmetice insa par sa fie mult mai solid ancorate in realitate, multe persoane bucurandu-se de o imbunatatire a aspectului lor exterior dupa un tratament cu produse pe baza de coenzima Q10. De aceea se poate prezice pentru viitor o evolutie constanta a coenzimei Q10 in domeniul cosmeticii si a frumusetii, dar in ce priveste rolul sau ca supliment alimentar deocamdata nimeni nu poate oferi nici o garantie fiind nevoie de mai mult decat simple promisiuni pentru a convinge publicul de eficienta certa a acestei substante pentru sanatatea omului.

Autor:  Lucia Mihailescu