Site coolinaria.ro

Bucataria si curatenia de primavara


Bucataria si curatenia de primavara Curatarea temeinica a bucatariei nu se poate face, in ciuda parerilor contrarii, decat de cateva ori pe an, iar primavara este unul dintre aceste momente destinate igienizarii desavarsite a spatiului in care gatim si servim mesele zilnice.

Bucataria este una dintre cele mai circulate incaperi din toata locuinta si de aceea unul dintre primii pasi in directia curateniei de primvara trebuie sa includa si o regandire din temelii a modului in care este amenajat spatiul de gatit si cel de depozitare a alimentelor.

In acest sens, locul unde se proceseaza alimentele trebuie obligatoriu dezinfectat si igienizat macar de cateva ori pe an cu produse pe baza de clor si/sau acid acetic, iar fata de masa, acolo unde exista, trebuie si aceasta schimbata periodic pentru a se preveni aparitia mucegaiului.

Chiuveta impreuna cu masca sa ar trebui curatate temeinic, iar serviciile instalatorilor profesionisti sunt primavara de dorit, acum putandu-se face verificari de rutina ale instalatiei de apa si celei de gaz si tot acum putandu-se schimba si/sau vopsi toate tevile prezente in bucatarie.

Peretii si tavanul bucatariei cunosc o degradare mai accentuata din cauza aburilor si a substantelor eliminate la gatit si de aceea primavara este bine sa se varuiasca intreaga bucatarie, curatindu-se temeinic cu aceasta ocazie si intreg mobilierul prezent aici.

Spatiul de depozitare a alimentelor trebuie curatat de mucegai si improspatat periodic, acum fiind necesar sa se mai arunce din condimentele si produsele alimentare vechi si de asemenea sa se curete cu spirit de raspundere si frigiderul atat la interior cat si la exterior.

Toate ustensilele de bucatarie din inox necesita regulat cate o fierbere mai indelungata, iar cele din plastic si lemn trebuie schimbate macar o data pe an din cauza riscurilor pentru sanatate pe care le ridica.

Cutitele de bucatarie ar trebuie si acestea ascutite bine tot acum, existand servicii de acest gen mai peste tot in tara si prelungindu-se astfel si perioada de utilizare a acestor ustensile de maxima importanta la treburile din bucatarie.

Inutil de amintit si faptul ca podeaua trebuie si aceasta igienizata desavarsit dupa incheierea operatiunilor de varuire a peretilor si a tavanului, aici facand-si veacul unele dintre cele mai periculoase bacterii din intreaga noastra locuinta.

Locul de depozitare a gunoiului menajer necesita si acesta o igienizare periodica, fiind o idee buna ca pe viitor sa gasiti posibilitatea de a separa metalele, cartonul si plasticul de gunoiul menajer pentru a raspunde astfel si cerintelor de mediu ale zilelor noastre.

La final, nu uitati sa acordati o atentie speciala aragazului/plitei de gatit si sa curatati foarte bine mai ales cuptorul fie cu ajutorul aburilor, fie printr-o alta metoda la fel de eficienta.

Autor:  Lucia Mihailescu