Site coolinaria.ro

Iluminatul in bucatarie, o garantie a succesului culinar


Iluminatul in bucatarie, o garantie a succesului culinar Modul in care este iluminata bucataria are un impact direct asupra succesului in plan culinar, in acest fel putandu-se obtine un plus de confort si de functionalitate pentru toate activitatile care se desfasoara in acest spatiu.

Exista pe ansamblu cam trei cai de introducere a luminii artificiale in bucatarie, in ordinea lor acestea fiind furnizate de catre iluminarea centrala din zona tavanului, de catre iluminarea laterala, cu rol strict estetic si de catre iluminarea functionala, tintita special pe zonele din bucatarie unde se desfasoara activitatile mai importante.

Iluminarea centrala ofera o lumina uniforma in intreaga bucatarie si multe persoane sunt multumite pe deplin doar cu aceasta sursa de lumina, altele fiind considerate fie un moft, fie consumatoare de energie. De regula in bucatarie se folosesc tuburile fluorescente, care sunt economice si pot oferi si suficienta lumina.

Iluminarea functionala este insa preferata de alte persoane deoarece poate fi chiar mai economica decat iluminarea centrala si, in plus, ajuta mult bucatarul sa se poata concentra la munca sa, restul bucatariei fiind practic izolata si nemaiexistand riscul distragerii atentiei sau a pierderii sirului logic al gandirii.

In sfarsit, iluminarea laterala vine sa ofere o atmosfera mai placuta, familiara si confortabila in bucatarie si nu are decat un rol pur estetic, sursele de lumina fiind de obicei prea slabe pentru a permite gatitul sau executarea de alte activitati culinare. Astfel de surse sunt usor de amplasat si vin de asemenea in variante foarte economice.

Iluminarea functionala cere expertiza unui profesionist si nu este deloc simplu de implementat, dar avantajele sale sunt net superioare celorlalte doua tipuri de iluminat folosit in bucatarie. In aceasta situatie va fi nevoie de intrerupatoare separate, de prize speciale si in general de construirea unui intreg mini-sistem electric care sa permita luminarea tuturor spatiilor de interes, de la masa de transat si pana la masca de bucatarie sau dulapioarele din mobilierul de bucatarie.

In functie de bugetul dumneavoastra, puteti apela doar la una dintre caile propuse pentru iluminarea bucatariei, dar merita sa le luati in considerare si pe celalte deoarece nu necesita o investitie suplimentara mare si ofera unele avantaje certe, de la simpla estetica si pana la o functionalitate mai mare si un confort sporit.

Autor:  Lucia Mihailescu