Site coolinaria.ro

Gatitul si trucurile sale


Gatitul si trucurile sale Dupa mai multe experimente incununate de succes aproape oricine ajunge sa se creada un mare bucatar uitand totusi ca gatitul este o stiinta in care se descopera mereu lucruri noi si niciodata nu poti spune ca le stii pe toate. Cei cu suficienta experienta au reusit insa sa asimileze mici trucuri care sa le asigure o viata mai usoara de fiecare data cand pregatesc cate ceva in bucataria personala.

Unul dintre aceste secrete este de exemplu verificarea periodica a alimentelor puse la fiert prin atingerea lor usoara cu o ustensila de gatit ascutita pentru a vedea daca acestea sunt bine patrunse pana la punctul in care sa scoata aburi odata desfacute in sectiune. Daca se intampla asa atunci putem fi siguri ca mancarea fierbe adecvat si nu mai ramane decat sa asteptam pana ce este gata de servit.

Pentru aperitive sau gustarile tip bufet pregatiti portiile astfel incat sa nu mai necesite taieri suplimentare si sa se preteze la folosirea mainilor nemaifiind necesare furculita si cutitul. De asemenea insotiti bauturile racoritoare si de paie pentru sorbit in cazul in care exista invitati care prefera sa consume lichidele astfel. Nu uitati de zare si de piper care e bine sa fie puse in recipiente prevazute cu sita si nu deschise pentru a se evita folosirea degetelor in lipsa unor ustensile de servit adecvate.

Verificarea schimbarilor de culoare si de aroma pe parcursul gatirii alimentelor este de asemenea un truc util atunci cand nu suntem siguri daca mancarea este suficient de bine pregatita. Ingredientele vor fi mult mai usor de adaugat, fiecare la timpul sau, daca in prealabil ele au fost deja spalate si pregatite in recipiente separate si isi asteapta cuminte randul sa fie introduse in compozitia felului de mancare de preparat. Este modul in procedeaza toti profesionistii deci de ce sa nu incercam si noi, amatorii, aceasta recomandare.

Pentru un gatit lejer, fara mari complicatii, alegeti oale si tigai din materiale de calitate, usor de manuit si tot atat de usor de curatat. Acestea sunt recomandate si pentru alimentele cu aciditate crescuta precum rosiile, varza, anumite sosuri si altele care isi pot schimba gustul daca sunt pregatite in recipiente neadecvate. La fierberea alimentelor care cer o durata mai mare de preparare puteti adauga in oala o lingura de inox de calitate pentru a grabi procesul de fierbere. Sarea nu se pune niciodata de la bun inceput ci abia catre sfarsit.

Nu va aruncati de la bun inceput la retetele complicate ci desavarsiti-va arta culinara plecand de la felurile de mancare simplu de preparat, orientandu-va apoi catre altele ceva mai solicitante. Nu va grabiti niciodata atunci cand va apucati de treaba si asigurati-va din timp ca veti reusi sa incheiati totul fara nici o abatere. Nu uitati de sortul de bucatarie si de boneta, daca aveti probleme cu caderea parului, si bineinteles prosoape si accesorii de curatat si manuit ustensilele foarte utile in orice moment.

Cu timpul intelegem cu totii ca gatitul nu este ceva foarte dificil si incepem sa ne permitem sa experimentam feluri diferite de mancare, jucandu-ne cu ingredientele si obtinand uneori succese de invidiat. Este foarte important sa te simti in largul tau atunci cand gatesti si de aceea e bine sa nu va apucati de treaba daca stiti ca bucataria va fi prea aglomerata sau daca mai aveti si altceva urgent de facut intre timp.

Autor:  Lucia Mihailescu