Site coolinaria.ro

Alcoolul si deficitul de nutrimente in organism


Alcoolul si deficitul de nutrimente in organism Pentru un organism tanar si sanatos, consumul de alcool nu pare sa prezinte mari riscuri pentru sanatate, dar in realitate lucrurile nu stau chiar asa, uzura progresiva si accelerata facandu-se simtita odata cu inaintarea in varsta. Pentru o persoana care a consumat frecvent alcool in tinerete, starea de vulnerabilitate a organismului va deveni tot mai accentuata cu trecerea anilor, lucru cauzat in principal de un deficit de nutrimente care se va instala treptat si care va conduce la aparitia a tot felul de afectiuni, unele ascunse, iar altele simplu de diagnosticat la controlul medical de rutina.

Prin consumul repetat de alcool, sistemul imunitar este slabit deseori la cote alarmante si numai adoptarea unei alimentatii corecte va putea preveni acest lucru, suplinindu-se necesarul de vitamine si minerale pe aceasta cale si putand fi combatuta activitatea devastatoare a unor toxine generate prin consumul de alcool numiti radicali liberi, care vor degrada constant starea de sanatate a organismului. Deloc surprinzator, la persoanele care consuma frecvent alcool, radicalii liberi actioneaza asemanator ca in cazul persoanelor iradiate si doar o combinatie inspirata de antioxidanti la dieta, miscare in aer liber si absenta stresului vor putea combate cu succes aceasta stare negativa din organism.

La nivel celular, lucrurile stau destul de prost pentru o persoana care a consumat alcool pentru ani in sir, aici inregistrandu-se tranformari negative diverse, plecand de la micile accidente din zona ficatului, a pancreasului sau a inimii si pana la distrugerea progresiva a celulelor sistemului nervos. In absenta unei diete echilibrate si neglijate, aceste probleme care nu se vad cu ochiul liber vor genera afectiuni mai grave de sanatate, iar recuperarea organismului va fi din ce in ce mai dificil de facut.

Exista din fericire unele alimente care pot fi de mare ajutor atunci cand se iau masuri utile din timp, iar aici merita sa amintim mai ales asa-numitii antioxidanti anti-alcool precum substantele continute de usturoi, capsulele de vitamina E (1-2 pe zi), vitaminele C si B1 obtinute din alimente sau luate si ca supliment la sfatul medicului, proteinele obtinute din carnea slaba, beta-carotenii din sucul proaspat de morcovi, rosii, ardeii grasi etc., seleniul obtinut din alimente sau luat si ca supliment, acidul folic care se poate lua si ca supliment alimentar, magneziul si altele.

Exista in farmacii si suplimente complete special destinate pentru a fi luate atunci cand se serveste alcool, care se pot si acestea dovedi de mare ajutor pentru a se combate efectele negative ale exceselor de acest tip. Bineinteles, medicul trebuie consultat mai inainte de a se face si acest pas. Probioticele ocupa un loc special in schema alimentara pentru persoanele care consuma frecvent alcool, acestea trebuind sa fie introduse zilnic a dieta pentru a se combate astfel si degradarea stomacului si a intestinelor care vor fi mai bine protejate prin aportul zilnic de probiotice. Alcoolul distruge flora intestinala, dar probioticele vor repopula aceasta flora daca sunt administrate zi de zi dupa un program alimentar prescris de catre medic.

Semintele de armurariu contin substante de maxima importanta pentru refacerea celulelor ficatului, doze mici de silimarina servite inainte de consumul de alcool putand sa se dovedeasca de asemenea benefice pentru combaterea efectelor generate de radicalii liberi. O alimentatie corecta si un bun aport de suplimente pot fi prescrise insa cel mai avizat de catre chiar medicul nostru de familie, fiind de aceea recomandat sa se consulte si acesta lasandu-se deoparte orice senzatie de rusine sau negare a starii de fapt. Medicul va putea astfel ajuta persoana care consuma frecvent alcool sa se mentine la un nivel bun de sanatate, fiind prevenit cu succes deficitul de nutrimente si putandu-se desfasura o activitate multumitoare atat acasa cat si la locul de munca.

Autor:  Lucia Mihailescu