Site coolinaria.ro

Instinctele pot fi folosite in avantajul nostru pentru o silueta de vis


Instinctele pot fi folosite in avantajul nostru pentru o silueta de vis Se pare ca instinctele ne fac pocinogul cu cresterile suspecte in greutate, din aceasta cauza multi dintre noi abia reusind sa mentinem un bun control asupra apetitului nostru nesanatos sau a portiilor la masa. Din fericire insa, un medic din America a descoperit si cum putem folosi aceste instincte ale noastre inspre bine si nu inspre rau pentru a ne bucura de mai multa sanatate si de un trup mai "usor".

Doctorita Susan Roberts, specialist in nutritie si cercetator la Universitatea Tufts din SUA a reusit sa identifice 5 factori care influenteaza modul in care ne alimentam, care pot fi controlati de catre noi odata ce constientizam mecanismele dupa care se conduc. Cei 5 factori sunt de fapt instincte care ne guverneaza stilul alimentar, dar care pot fi combatute prin exercitiu si disciplina.

Plecand de aici, medicul Susan Roberts a construit o adevarata dieta, pe care a numit-o "The Instinct Diet", aratand in cartea pe care a publicat-o ulterior cum actioneaza cele 5 instincte care ne fac sa castigam prea mult in greutate si ce se poate face pentru a preveni acest lucru si a face aceste instincte sa lucreze in favoarea sanatatii noastre. Conform lui Susan Roberts, aceste 5 instincte sunt:

- Foamea, generata de dorinta noastra instinctiva de a ne simti satui;
- Abundenta, care ne face sa mancam doar pentru ca reactionam instinctiv la vederea preparatelor aflate din belsug in jurul nostru;
- Nevoia constanta de calorii, cauzata de consumul regulat de alimente bogate in calorii;
- Obisnuinta, care ne face sa consumam frecvent alimente pe un fond emotional;
- Diversitatea de preparate, care ne indeamna sa mancam mai mult deoarece s-au gatit mai multe feluri gustoase.

Pentru a se controla aceste instincte nesanatoase, trebuie adoptat un adevarat plan alimentar, destul de riguros, care incepe in forta cu 2 saptamani de foc, cand se va incerca tinerea sub control a apetitului si reprimarea primului dintre cele 5 instincte, respectiv Foamea. Odata atins acest obiectiv, va fi mai simplu sa se urmareasca si celelalte, care depind in mare masura de succesul avut in aceasta prima faza a dietei lui Susan Roberts.

Pentru a se combate apetitul nesanatos, trebuie din start limitata oferta de preparate la masa, punandu-se insa accent pe alimente bogate in fibre alimentare si proteine, dar si alimente mari in volum, dar sarace in calorii. Nu este nevoie sa se ia asemenea masuri in mod fortat, ci zi dupa zi, timp de 2 saptamani, vor trebui treptat eliminate toate alimentele bogate in calorii, adica pline de grasimi, de carbohidrati seci sau bogate in zahar. Consumul de alcool trebuie limitat la minimum, iar cel de apa crescut la cote multumitoare.

In etapa urmatoare, care va dura 6 saptamani, lucrurile pot fi usor relaxate in ce priveste aportul de calorii la dieta, din cand in cand permitandu-se si cate o scurta tratatie cu o gustare mai consistenta, dar nu si foarte bogata in calorii. Acum sunt abordate celelalte instincte alimentare ale noastre, respectiv Abundenta, Nevoia constanta de calorii, Obisnuinta si Diversitatea de preparate. Acestea vor fi luate in piept unul dupa altul, prin natura imprejurarilor venindu-ne mai usor sa le combatem datorita succeselor inregistrate in primele 2 saptamani.

In sfarsit, in ultima etapa a acestei diete sunt fixate toate deprinderile alimentare sanatoase insusite anterior, ramanand ca pe viitor greutatea corporala si excesele alimentare sa poata fi controlate mai usor gratie disciplinei dobandite in primele 8 saptamani de "catanie". Ca alimente recomandate calduros nu doar pentru dieta propriu-zisa, dar si pentru intretinere ni se propun: fructe si legume proaspete, cereale integrale, paste fainoase integrale, branzeturi moi degresate, iaurt, lapte degresat, carne de pasare, carne de vita fara grasime, carne de peste, unt degresat si multe alte alimente la fel de sanatoase si sarace in calorii.

Exercitiul fizic, desi important si acesta, nu reprezinta o prioritate pentru medicul american, ea considerand ca nu e nevoie si de un program intensiv de exercitii fizice, ci doar de ceva miscare usoara peste zi timp de jumatate de ora pentru a se atinge scaderi bune si in greutate. Bazandu-se pe dovezi stiintifice in aprecierile sale, Susan Roberts pune accentul mai degraba pe schimbarea obiceiurilor alimentare gresite si mai putin pe efortul intensiv, in acest mod eliminandu-se aportul de calorii suplimentare, fiind suprimat apetitul nesanatos si eliminate o serie de alimente cu grad mare de risc pentru cresterea in greutate.

In concluzie, prin constientizarea de catre adeptii acestei diete a factorilor de risc care le provoaca cresterea in greutate si chiar si unele afectiuni de sanatate sunt puse bazele unei alimentatii corecte, nu greu de insusit pentru cei mai multi dintre noi. Este un efort nu usor de vointa care isi are insa avantajele sale daca este sa ne luam dupa promisiunile autoarei acestei diete, specialistul si cercetatorul in nutritie Susan Roberts. Chiar si daca nu sunt atinse in intregime obiectivele de scadere in greutate, tot va fi posibil sa se retina cate ceva din principiile stiintifice ale unei diete sanatoase lucru poate de folos pe viitor cand se va putea face o noua incercare in acest sens.

Autor:  Lucia Mihailescu