Site coolinaria.ro

Cartofii dulci si diabetul


Cartofii dulci si diabetul Foarte gustosi si usor de preparat, cartofii dulci revin in atentia comunitatii stiintifice prin indicele lor glicemic scazut si bogatia de vitamine si minerale pe care le contin. Medicii ii recomanda tot mai des la dieta persoanelor care sufera de diabet, dar din pacate nu intotdeauna se si urmeaza aceste sfaturi poate din cauza costului putin mai mare sau poate din simpla inertie, cartofii comuni fiind mai la indemana si mai usor de procurat.

Cartofii dulci pot fi consumati in cele mai variate moduri la fel ca si cartofii comuni, iar servirea a macar 2-3 portii pe saptamana poate aduce un plus de sanatate pentru toata lumea, oferindu-se astfel si o diversificare in bine la dieta. Incarcati cu vitamina A si o buna sursa de potasiu, cupru, acid folic, beta-caroteni si vitaminele C si B6, cartofii dulci sunt buni pentru dieta oricarei persoane si nu doar pentru diabetici.

In comert, cei mai proaspeti cartofi dulci sunt cei care au coaja neteda si ferma, fiind important ca odata adusi acasa sa nu se lase la frigider ci sa se pastreze in locuri intunecoase, usor reci si bine aerisite pentru nu mai mult de 2 saptamani. In stare gatita, cartofii dulci tin mai mult la frigider decat cartofii comuni, putand fi pastrati astfel chiar si pentru o intreaga saptamana.

Creditati cu bune proprietati aniinflamatorii si antioxidante, cartofii dulci combat radicalii liberi si pot chiar reduce nivelul zaharului din sange daca sunt consumati mai ales in stare fiarta sau la cuptor si nu prajiti. Studiile stiintifice nu au reusit sa explice inca mecanismele prin care actioneaza substantele continute in cartofii dulci asupra organismului nostru, dar este cert faptul ca la diabetici este reglat destul de bine zaharul din sange prin consumul constant de cartofi dulci.

In concluzie, nu va feriti de acest aliment de exceptie si procurati-va cartofi dulci pe care sa ii consumati cu moderatie, mai nou aparand pe piata si variante organice ale acestui aliment fie ca atare, fie sub forma de piure organic. Preturile sunt inca destul de maricele, dar chiar si asa se pot introduce doua zile pe saptamana la dieta unei persoane care sufera de diabet. Gustosi si sanatosi, cartofii dulci ne sunt recomandati si de catre medici si nu trebuie sa ne ferim de acest aliment de exceptie chiar daca nu am fost obisnuiti in trecut sa consumam cartofi dulci mai deloc.

Autor:  Lucia Mihailescu